Mobil applikáció készült a kerekesszékes turisták számára

Rendhagyó városnéző sétákon és közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett, akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt.

A kerekesszékesek életét megkönnyítő, többszörös díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat - olvasható a Magyar Turizmus Zrt. sajtóközleményében.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

 A csütörtöki rendezvényen több vegyes, kerekesszékes és járó csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az új alkalmazást. Az izgalmas városnéző és kincskereső programokat az alternatív és testreszabott sétákat szervező ImagineBudapest és BudapestUnderguide munkatársai állították össze. A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte az akadálymentesen megközelíthető Kempinski Hotel Corvinus szállodában.

Az akadálymentes mobil turistatérkép a Design Terminal áprilisi Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatának győztese lett, Small data kategóriában, valamint megnyerte az egymillió forint értékű tanácsadással és kommunikációs támogatással, továbbá közép-kelet európai bemutatkozási lehetőséggel járó Seed Star Battle startup versenyt.

Gyorsulásmérő és billenés érzékelő alapján készít térképet

A fejlesztést bemutató sajtóbeszélgetésen a Route4U képviselői elmondták: egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerekesszéket használók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvehetők és akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az alkalmazás idén év végéig iPhone-ra is elérhető lesz. Az akadálymentességi információk az applikáción kívül egy nyilvános weboldalon is megjelennek többek között színkódolással. Az applikációban és a térképen akadálymentes mellékhelyiségek és parkolóhelyek is megtalálhatók, a számukat pedig folyamatosan növelik. Az alkalmazást itt lehet letölteni.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

 15-39 éves korosztály utazik a legtöbbet

A 2011-es népszámláláson 491 ezer fő fogyatékkal élőt regisztráltak Magyarországon. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy közülük egyre többen szereznek szakmát, illetve diplomát és érvényesülnek a munkaerőpiacon. Turisztikai szempontból a legaktívabb 15-39 éves korosztályban 17 ezer fiatal van, akik feltehetően szívesen utaznak belföldön, ha ehhez az infrastrukturális feltételek és az akadálymentes turisztikai kínálat rendelkezésre áll.

Ugyanígy a közel 4600 mozgássérült gyermek családja is szívesen vesz részt a belföldi turizmusban, ha a mozgásában korlátozott gyermek számára biztonságos a környezet és a szállás és programkínálat számára is elérhető. Szintén nem elhanyagolható a 40-59 éves korosztály, amelyen belül több mint 70 ezer mozgássérült él, akik egy része potenciális turista lehet Magyarországon. A MT Zrt ezen oldalán akadálymentes szállodákat, fürdőket, múzeumokat és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket találhatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek