Újra megmászható a Mount Everest

  Négy hónappal a számos halálos áldozatot követelő nepáli földrengés után újra megnyitották a hegymászók előtt a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát.

   


  Kripasur Sherpa nepáli idegenforgalmi miniszter vasárnap ünnepélyesen adta át az első engedélyeket a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására az őszi idényben. A nepáli idegenforgalmi hivatal szerint eddig 14 csapat kért engedélyt a Mount Everest megmászására, köztük a japán Kuriki Nobukazu, aki elsőként indul útnak.

  Fotó: Andrew Bardon / Europress / Getty


  Kuriki kedden helikopterrel indul a hegyre és szeptember közepéig szeretne feljutni a csúcsra. Kezdetben öten segítik a vállalkozást, de a kettes táborból már egyedül indul útnak. A japán alpinistának ez lesz az ötödik kísérlete a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására. Legutóbbi, 2012-es kísérlete közben elveszítette kilenc ujját fagyás miatt.

  Az idei volt a második olyan tavaszi szezon, amelyben senki sem mászta meg a Csomolungmaként is ismert hegycsúcsot. Tavaly egy 16 nepáli serpa halálát okozó lavina miatt fújták le szezont, idén áprilisban pedig az alaptáborban vesztette életét 19 ember a nagy földrengés okozta hóomlásokban, ami miatt ugyancsak lezárták a hegyet a mászók előtt.

  A vasárnapi ünnepségen a nepáli idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy az április földrengés tetemes károkat okozott a turizmusnak, de reméli, hogy a Mount Everestre vezető ösvények megnyitása másokat is arra bátorít, hogy felkeressék országát. Az őszi szezon általában keményebb a tavaszinál az erős szelek és az alacsonyabb hőmérsékletek miatt - írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!