Hogy kerül a palacsinta a húslevesbe?

    Hüttézési alapismeretek kezdőknek

    Mit keres a rétes a levesben? És miért annyira szokatlan az osztrák császármorzsa? Mennyibe fog kerülni, ha minden sínapon hüttében akarok ebédelni? Gyorstalpaló kezdőknek.

    Most először megy Ausztriába síelni? Nem csak a síelés elsajátítása lesz nagy újdonság, de a hüttézés műfaja is. Összegyűjtöttük, mit ehet és ihat egy fárasztó sínapon ebédre egy átlagos osztrák hüttében, és mennyit kell fizetnie mindezért. Az árak a stájerországi Schladming hüttéiből származnak, 2015 januárjában írtuk fel magunknak őket.

    Csak óvatosan!
    Hüttézés közben csak mértékkel iszogasson, egy friss felmérés szerint ugyanis a síelők fele nem a sportolás, hanem a magashegyi kocsmázás közben töri össze magát.

    Levesek

    Frittatensuppe, Leberknödelsuppe

    Az osztrák vendéglők és hütték legalapvetőbb levese: marhahúsleves, némi zöldséggel és valamilyen levesbetéttel. Választhatjuk csíkokra vágott palacsintatésztával (Frittatensuppe), hatalmas májgombócokkal (Leberknödelsuppe) de húsos rétessel (mit Fleischstrudel) is.

    Frittatensuppe
    Galéria: Hüttézési alapismeretek
    (Fotó: Wikipedia)

    Átlagár: 3 és 4 euró között mozgott az általunk meglátogatott hüttékben, a palacsintás olcsóbb, a májgombócos általában drágább.

    Gulaschsuppe

    Azaz gulyásleves. Ne nagyon lepődjünk meg, ha tányérban nem teljesen az fog szembenézni, amit itthon kapnánk, ha gulyáslevest kérünk. Ami a leginkább szembetűnő, hogy a húst nagyon apróra vágják, ami a főzés során teljesen szétfő, így egy átlagosnál sűrűbb, szaftosabb, ízében intenzívebb levest kapunk, amiben gyakorlatilag megáll a kanál.

    Átlagár: 4 és 5 euró között, általában kenyér is jár mellé ennyiért.

    Főételek

    Egyszerű tésztaételek

    Biztonsági játékosok egy bolognai spagettivel, vagy húsos lasagnéval biztosan nem fognak mellélőni, minden osztrák hüttében lehet kapni. Autentikusnak nem mondanánk, viszont finom és laktató.

    Átlagár: A felnőtt adag 8-10 euró, a gyerek 4-5 euró. A gyerekadagot mindig viccesen jelölik, mini dömpert, vagy éppen pezsgős cukorka-csomagot biggyesztenek rá, de általában akkora, hogy tökéletesen elég egy felnőttnek is.

    Húsételek

    Annak sem okoz majd nagy fejtörést a választás, aki legszívesebben húst eszik hússal. Egy átlagos hüttében mindig kapható rántott hús (Wiener Schnitzel), sült kolbász (Grillwürstel/Bratwürst) és virsli (Frankfurter) is.

    Rántott hús és aprócska saláta
    Galéria: Hüttézési alapismeretek
    (Fotó: mimi / Travelo)

    Átlagár: Rántott hús sült krumplival 10-12 euró között, sült kolbász sült krumplival 7-8 euró, virsli császárzsömlével 3-4 euró.

    Kasnockerl/Kasnock'n/Käsespätzle

    Sajtos nokedli, tetején nagy kupac sült hagymával, köretként salátával. Van ahol káposztasalátát, és van, ahol vegyes zöldsalátát adnak mellé, de a lényeg, hogy mindig jó ecetes. Ez a kedvenc hüttekajánk, minél büdösebb hegyi sajtokkal csinálják, annál jobb.

    Sajtos nokedli és Schiwasser
    Galéria: Hüttézési alapismeretek
    (Fotó: mimi / Travelo)

    Átlagár: 9-10 euró körül.

    Bauerngröstl

    Krumpli, zöldségek, húsos szalonna összepirítva, tetején általában tükörtojással. Nagyon finom, ám borzasztó laktató, kis étkűeknek (és akik még meg akarnak mozdulni valaha az ebéd után) nem a legjobb választás.

    Átlagár: 9-10 euró.

    Saláták gazdagon (Haussalat, Bauernsalat, Salatteller)

    Egy osztrák hüttében a saláta sem könnyű fogás, általában kecskesajtot, pirított sonkát, főtt tojást találunk benne, balzsamecettel, tökmagolajjal megöntözve kínálják, általában barna kenyér jár mellé.

    Átlagár: 9 euró körül.

    Desszert

    Germknödel

    A gőzgombóc, alias Germknödel, egy knédliszerű tésztagombóc a közepén szilvalekvárral töltve. Tetszés szerint nyakon öntve egy nagy adag vaníliaszósszal vagy vajjal, és az egész alaposan meghintve darált mákkal.

    A gőzgombóc személyesen
    Galéria: Hüttézési alapismeretek
    (Fotó: panoramio.com)

    Átlagár: 4,90-5,90 euró, vajjal olcsóbb, vaníliaszósszal drágább, mák mindkét esetben jár hozzá.

    Kaiserschmarrn

    Az osztrák császármorzsát almaszósszal vagy szilvalekvárral kínálják, és kicsit sem hasonlít arra, amit mi császármorzsának hívunk. Míg a miénk grízből készül, az itteni verzió kisebb-nagyobb darabokra tépkedett vastag palacsintatésztából áll. Általában akkora adagot kapunk, hogy főételnek is tökéletesen elég, ha desszertként ennénk, érdemes osztozkodni.

    Átlagár: 9 euró körül.

    Strudel

    Meleg túrós (Topfen-) vagy almás (Apfel-) rétes, általában egy kis gombóc vaníliafagylalttal, vaníliaszósszal vagy házi tejszínhabbal tálalva. A legtöbb helyen nekünk kell választani, melyikkel.

    Almás rétes vaníliaszószban
    Galéria: Hüttézési alapismeretek
    (Fotó: mimi / Travelo)

    Átlagár: 4,10-5,10 euró, tejszínhabbal olcsóbb, vaníliaszósszal drágább.

    Italok

    Schiwasser

    A kedvenc alkoholmetes hütteitalunk. Van, ahol nem több egy buborékmentes málnaszörpnél, de van, ahol egy kis csavarral még finomabbá teszik. A Planaion a Schafalmban (lásd keretes) például buborékos vízzel, némi citrommal felütött fajtát ittunk – ez volt eddig a legjobb.

    Átlagár: Két és fél deci 1,60 euró, fél liter 3,20 euró.

    Forró italok

    Természetesen mindenhol hozzájuthatunk forralt borhoz (Glühwein), illetve a hozzá hasonló, csak tea + rum alapú Jägatee, vagy Jägertee néven futó, bögrében felszolgált forró italhoz is.

    Átlagár: 4-5 euró, a Jägatee mindig drágább mint a Glühwein.

    Willie mit Birne

    Klasszikus hütteital. 4cl körtesnapsz egy darab körtével az alján. Fogyasztása: a körtét bekapjuk, kicsit elrágcsáljuk, és rádöntjük a felest.

    Átlagár: kb 3-5 euró.

    Kedvenc hüttéink
    Planai (Schladming) - A Schafalm egy régi vágású, hangulatos faberendezésű, hatalmas hütte kiszolgálással és napozóterasszal a Planai kabinosának hegyállomásánál. A klasszikus osztrák hüttekajáké a főszerep májgombóclevestől a császármorzsáig. Az adagok bőkezűek, az ételek finomak, háziasak.
    Axamer Lizum - Hoadlhaus: Az Olympiabahn felső állomásán található modern panoráma étteremből csodálatos a kilátás, szép időben pedig el tudják húzni a tetőt, így a napsütést is élvezhetjük épületen belülről.
    Stubnerkogel (Gastein) - Bellevue Alm: A hangulatos hegyi étterem minden hütte anyjának titulálja magát honlapján, ha hinni lehet a leírásnak, a helyet, ahol ma a Bellevue Alm áll, 1421-ben említették először. Az 1266 méter magasan található hüttét tavaly márciusban mi is teszteltük. Az épület minden hütte-sztereotípiának megfelelel: festett fagerendák, hatalmas, pattogó tüzű kandalló, kályha, népviseletbe öltözött figurákkal kifestett falak, síelős kacatok és régi reklámok – van itt minden. A kiszolgálás nagyon kedves, a sajtos fondüt és a császármorzsát pedig mindenképp kóstolják meg, ha erre járnak.
    További érdekes hütték itt, a Travelo osztrák síajánlatai pedig itt.

    Egy hosszabb sítúrát végighüttézni tehát az idei szezonban sem olcsó mulatság. Aki spórolni szeretne, az alapos reggelizéssel és egy-egy csoki/müzliszelettel is végigcsúszhatja a napot, de a megfelelő folyadékmennyiség beviteléről azért igyekezzenek mindig gondoskodni, a víz vagy a Schiwasser azért szerencsére nem olyan észveszejtően drága.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!