Ürülék hegyek a Mount Everesten

  Ürülék hegyek a Mount Everesten

  Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget - írja az MTI.

  Az a több mint hétszáz hegymászó és kísérő, aki majdnem két hónapot tölt szezononként a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin, nagy mennyiségű ürüléket és vizeletet hagy maga után, és ezzel a problémával eddig senki nem foglalkozott - hívta fel a figyelmet a nepáli alpinisták egyesületének vezetője, majd felszólította a kormányt, kötelezze a hegymászókat olyan megoldások alkalmazására, amelyek megőrzik a hegy tisztaságát. A héten kezdődött és május végéig tartó idei szezonban is alpinisták százai próbálnak meg feljutni a 8850 méter magas hegycsúcsra. A tavalyi szezont lefújták, miután áprilisban tizenhet serpa vesztette életét egy lavinában.

  A Mount EverestFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

   A csúcshódításra induló hegymászók heteket töltenek akklimatizálódással az 5300 méteren fekvő bázistábor és a 8850 méteres csúcs közötti négy táborban, amelyek rendelkeznek néhány létfontosságú berendezéssel, de nincsenek felszerelve illemhellyel. A hegymászók vécéként rendszerint hóba vájt gödröket használnak, amelyekben aztán ott marad az ürülék, ami évek óta gyűlik már a négy tábor körül.

  A bázistáborban, ahol több hordár, szakács és kisegítő dolgozik a mászószezonban, vannak speciális tartályokkal felszerelt toalettsátrak, a megtelt tartályokat pedig leviszik alacsonyabban fekvő területekre, ahol megfelelő módon ártalmatlanítják őket. Akadnak olyan hegymászók is, akik hordozható toalettzacskókat visznek magukkal, és azokat használják a magasabban fekvő táborokban.

  A nepáli kormány mindeddig nem foglalkozott az emberi ürülék problémájával, Pusta Raj Katuwal, a hegymászási hivatal vezetője azonban bejelentette, hogy a mostani szezontól az alaptáborban állomásozó hatóságok jobban fognak figyelni a hulladékra is. A katmandui kormány tavaly egyébként már előírta, hogy minden hegymászó hozzon le magával legalább 8 kilogramm szemetet, annyit, amennyit útja során egy csúcshódító a becslések szerint hátrahagy. Aki megszegi az előírásokat, elveszíti a négyezer dolláros letétet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!