Szombattól tavaszig zárva lesz a Tátra egy jó része

  Főleg az állatok védelmében zárják le minden télen a Tátra egy jelentős részét, de az intézkedéssel a turisták biztonságát is szavatolják. A legtöbb menedékház ugyanakkor télen is látogatható.

  November 1-től a Magas-, a Bélai- és a Liptói-Tátra turistaútjain téli zárlat lép kezdődik. Ez azt jelenti, hogy november 1. és június 15. között a Tátra szlovák oldalának völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek. A zárlat idején csak a síalpinisták, a természetvédők és a hegymászók mozoghatnak a lezárt területeken, a TANAP látogatási rendjében írtak figyelembe vételével – írja a magas-tatra.info nevű oldal.

  A Lomnici-csúcs, a Tátra második legmagasabb csúcsa télenFotó: Scheirich László

   A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.

  A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 kilométernyi jelzett turistautat érint – a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek - írja az oldal. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között (bár nem sokan tudják, már az Alacsony-Tátrában is előfordulhatnak lavinák).

  November elejétől a hegymászók mozgása is korlátozva van a magasabb régiókban, ők december 21. és április 15. között hódolhatnak ismét szenvedélyüknek, de ekkor is csak szervezett hegymászás vagy síalpinizmus keretében. Azok, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 eurónyi helyszíni bírságra is számíthatnak.

  Minderről és a korlátozott szakaszokról a magas-tatra.infón olvashat bővebben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!