Evezve kel át az Északnyugati-átjárón egy francia felfedező

Belugák és bálnák között evezve kel át az Északnyugati- átjárón egy vállalkozó kedvű francia férfi: Charles Hedrich 1700 kilométer megtétele után a múlt héten érkezett meg a kanadai Cambridge Baybe.

Még ugyanekkora út áll előtte, hogy elsőként a világon evezve haladjon át a Csendes-óceánt az Atlanti-óceánnal összekötő, az év háromnegyedében befagyott átjárón - írja az MTI.

Hedrich tavaly indult útnak, ám szeptemberében a kanadai Tuktoyaktukban, az eszkimók földjén kénytelen volt megválni evezőitől. Idén július 12-én vágott ismét útnak keleti irányban, a Kanadát és Grönlandot elválasztó Baffin-tenger felé. „Amilyen nehéz volt a tavalyi év, az idén a feltételek rendkívül kedveznek az evezésnek" – mondta el a felfedező az AFP-nek a Victoria-szigeti Cambridge Bayből.

Hedrich 27 napi evezés után múlt csütörtök este érkezett meg Cambridge Bay-be, ahonnan várhatóan szerdán indul tovább. Mint mondta, még 300 kilométeres jégtakaró van a Sommerset- és a Prince of Wales-sziget közötti szorosban, várnia kell, amíg szabaddá válik az út.

A közel egyhónapos, könnyű evezés közben szinte mindenütt jelen volt az állatvilág: fókák, belugák, bálnák, valóságos állatkert – mondta el az utazó. Egyszer megállt, hogy lefényképezzen egy füstölgő vulkánt, de miután meglátta a jegesmedvéket, azonnal visszafordult.

Az egyetlen incidens két nappal az indulás után történt: a férfit az erős szél egy homokpadra sodorta. Két napig próbálkozott, hogy kijusson a nyílt vízre, de a hullámok mindig visszasodorták a zátonyra. Végül védőöltözékét magára öltve csónakját két és fél kilométeren át vontatta a sekély vízben a nyílt tengerig.

Az 56 éves volt lyoni üzletember, aki 2012-ben elsőként kelt át egyedül evezve oda-vissza az Atlanti-óceánon, a tervek szerint szeptember végén, 141 nap után érkezik meg céljához, a Davis-szoros túlpartján fekvő Pond Inlethez. Hedrich 2013. július 1-jén indult a Bering-szoros bejáratánál fekvő Wales alaszkai csukcs faluból, mielőtt Tuktoyaktukban a tél beállta megállásra kényszerítette.

Heidrich egykoron kereskedelmi tengerész volt, majd vállalatvezető lett, és 2003-ban adta fejét a kalandokra: azóta több más kalandos vállalkozása mellett motorral vett részt a Dakar rallin és megmászta a Mount Everestet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek