Egyre kevesebben halnak meg a német hegyekben

A német hegymászószövetségnek minden korábbinál több, összesen 1126 tagja szenvedett balesetet vagy került bajba az elmúlt két évben, ugyanakkor mélypontra süllyedt a halálesetek száma - közölte a Deutscher Alpenverein (DAV), a világ legnagyobb hegymászószervezete.

A DAV múlt héten közzétett adatai szerint 2012-ben 28 tagja szenvedett halálos balesetet hegymászás vagy hegyi túrázás közben, kevesebb, mint bármikor a szervezet 61 éves történetében - írja az MTI. 2013-ban 36 német hegymászó vesztette életét, de ez még mindig a harmadik legalacsonyabb halálozási mutató az egyesület történetében.

Az Alpokban bajba jutottak megmentőinek szimbóluma: a bernáthegyi kutya - illusztrációJohn M. Heller / Europress / Getty

 A szövetség szerint azért csökken a halálozási mutató, mert a mobiltelefonnak, a jobb felszereltségnek és jobb mentési lehetőségeknek köszönhetően mind több bajba jutott hegymászó vagy hegyi vándor életét lehet megmenteni, emellett megbízhatóbbá váltak a meteorológiai előrejelzések is, vagyis a túrázókat ritkábban lepi meg váratlan vihar, ami a hegyekben igen veszélyes lehet.

A DAV szerint a hegymászás az egyik legbiztonságosabb hegyi sport, ugyanakkor az összes hegyi baleset vagy vészhelyzet 25 százaléka erre a szakágra jut, mert egyre többen másznak hegyet, az egyesület tagjainak száma már meghaladja az egymilliót.

Csak az elmúlt napokban a bajor Alpokban legalább három ember szenvedett hegyi balesetet, köztük Philipp Brammer, a Lindenstrasse című tv-sorozatból, a leghosszabb ideje futó német szappanoperából ismert színész. Vasárnap egy 16 éves fiú tévedt el, került járhatatlan vidékre és zuhant 100 métert az allgäui Alpokban. A Nebelhorn hegyen két férfi leereszkedés közben tévesztette el az utat, és egyikük egy 70 méter mély szakadékba zuhant.

A mostani DAV-jelentés első ízben tartalmazza a mászófalakon történt baleseteket is. Az 1126 balesetből, illetve vészhelyzetből 161 történt az egyesület által üzemeltetett 31 németországi mászóteremben. Az adatok szerint a rizikó nagyon csekély, ezer óra mászásra 0,002 baleset jut. "Ha valaki hetente kétszer három órán át mászik, jóval több mint 100 évig kell, hogy ezt csinálnia ahhoz, hogy súlyos baleset történjen vele" - közölte a DAV biztonsági szakértője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek