Hűsítő alpesi tavak kánikula esetére

  A Luzerni-tónál elegáns panorámahajóról gyönyörködhetünk a képeslap-tájban, a Genfi-tónál világörökségi borvidéken iszogathatunk és zseniális jazz-koncerteket hallgathatunk, a Boden-tónál pedig cölöpvárost és vízesést nézhetünk. Svájc legszebb tavainak nyomában, első rész.

   

  Bár Svájcról első körben mindenkinek a képeslapra illő hegyek és a zöldellő mezőkön legelő (lila) tehéncsordák jutnak eszébe, érdemes a völgyekben megbújó kristálytiszta vizű tavakat is felfedezni. Cikksorozatunkban három szép svájci tavat mutatunk be, melyek három különböző életérzést tartogatnak. Elsőként a Luzerni-tóról mesélünk.

  Vierwaldstatti tó: a természet lágy ölén

  A jellegzetes alakú Vierwaldstatti, vagy más néven Luzerni-tó hegyek ölelésében, négy kanton találkozásánál fekszik. Vize ivóvíz minőségű, hőmérséklete nyaranta 22 Celsius fok körülire melegszik. Így mi a strandolás helyett inkább a tóparti sétát, illetve a hajókázást javasolnánk ideális programként. Míg a régi korok utazói öszvérről vagy postakocsiról szálltak át a hajókra, manapság a sztereotip módon óramű pontosságú modern tömegközlekedési eszközökkel juthatunk el Luzern kikötőjébe. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a tavon a Vierwaldstättersee Hajózási Társaság naponta 5 nosztalgia gőzöst és 15 motoros hajót közlekedtet 34 kikötőhely között.

  Galéria: Vierwaldstatt-i tóFotó: Armin Graessl / Swiss Image

   Mi két éve a Saphir névre hallgató, elegáns panorámahajóval tettünk itt egy kört. Az út egy órán át tart, a friss levegő és a lenyűgözően szép hegyes-völgyes, zöld pázsitos táj teljesen elvarázsol. A hajón nincsenek osztályok, ha megvesszük a jegyet, szabadon választhatunk helyet. Ha jót akarnak, alul, a hajó legvégében található kis teraszon üljenek le, a víz meglepően közel lesz, és innen a legszebb a kilátás.

  A hajófóbiásokat pedig azzal nyugtatnám, hogy egyáltalán nem hullámzik a hajó, szinte teljesen simán siklik a vízen, így nyugodtan vállalkozhatnak az útra a legfélősebbek is. Ha a tó mellett Luzern egyéb látnivalóira is kíváncsi, korábbi cikkünkért ide kattintson.

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!