Százötven éves a Yosemite Nemzeti Park

  A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park megalapításának 150. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn. Az ünnepségen hivatalosan elkezdődött a híres Mariposa Grove (Pillangó-liget) helyreállítása is.

   

   A nemzeti park létrehozásáról rendelkező törvényt Abraham Lincoln amerikai elnök írta alá 1864. június 30-án, az amerikai polgárháború közepette. Ez volt az első alkalom az ország történetében, hogy egy területet természeti szépségei miatt kivontak a gazdasági hasznosítás alól, és kizárólag közösségi használatra, pihenésre és kikapcsolódásra tartottak fenn.

  Kirándulók a Yosemite Nemzeti Parkban - További képeinkért kattintson!
  Galéria: 150 éves a Yosemite Nemzeti Park
  Fotó: Travelo

  A Yosemite egyik ékköve a nemzeti park déli részén található Mariposa Grove (Pillangó-liget), amely körülbelül 500 érett korú óriás mamutfenyőnek ad otthont. A legidősebb a Grizzly Giant nevű fa, melynek korát 1900-2400 évre teszik. Koruk mellett a fák súlya is jelentős: a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői.

  A Mariposa Grove helyreállításáról tavaly decemberben született döntés. A 36 millió dolláros (8,15 milliárd forintos), több évig futó beruházás keretében többek között áthelyeznek egy parkolót, amely veszélyeztette egyes fák gyökereit, valamint olyan változtatásokat hajtanak végre, hogy a park nagy része eredeti természeti állapotába kerülhessen vissza.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Az újságíró magasabb a mamutfenyőknél is 
  Felülről nézheti a Föld legmagasabb fáit, ha felmászik a Yosemite-vízesés tetejére. Nekünk hat óránkba tellett, de megérte.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!