100 éves lett a legnagyobb cseh világutazó

Nagy nap virradt csütörtökön Miroslav Zikmundra: Csehszlovákia történetének (és persze Csehországénak) az egyik legnagyobb formátumú világutazója betöltötte a 100. életévét – íra a Cseh Rádió honlapja, a Radio.cz.

Zikmund útitársával, Jiří Hanzelkával az 1940-es évek végétől bejárták a világ sarkait, miközben az átlag csehszlovákoknak a kommunista rezsim alig engedte a határ átlépését. Utazásaikról beszámoltak a Csehszlovák Rádió adásában is, amivel nagy hírnévre tettek szert.

Persze akkoriban ez úgy működött, hogy a távoli tájakról írott beszámolót küldött a páros, amit színészek olvastak be a rádióban.  

Miroslav ZikmundForrás: Wikimedia Commons/Kateřina Sulovská

Zikmund még egy 2005-ös interjúban így emlékezett vissza első nagyobb útjaira: „A barátommal George Hanzelkával, avagy Jiří Hanzelkával utaztam legalább kilenc éven át. Az első utunk Afrikán és Latin-Amerikán vezetett keresztül 1947-1950 között.” Szóval három és fél évet töltöttek konstans utazással, majd újabb öt és felet szintén, ezúttal Ázsiában (1959-64 között).

Országimázst is csináltak azzal, hogy Tatra autókkal közlekedtek mindenfelé, miközben cikkeket írtak lapokba és fotókat készítettek. Könyveket is írtak, amik 6,5 millió példányban fogytak, 11 nyelvre lettek lefordítva. Amikor az 1950-es években hazatértek, meg voltak döbbenve a népszerűségükön. Szavaikat mindenki nyomtatott formában akarta, szóval az első könyvüket (50 ezer példányt) 2-3 nap alatt elkapkodták. Zikmund így folytatta:

És ami külön érdekes volt, hogy több mint kétmilló példányt exportáltak a Szovjetunióba, szóval amikor kelet felől, Vlagyivosztokból Moszkvába utaztunk, szinte minden nap alá kellett írnunk pár orosz nyelvű könyvünket.  

Zikmund szerint nem volt véletlen a népszerűségük az 1948-as kommunista puccs után. Az embereket bezárták a határok mögé, szomjaztak az utazásra és távoli tájakra, ezt elégítették ki az úti beszámolók. Idővel persze a hatalmat Zikmund és Hanzelka is zavarni kezdte, száműzték őket a nyilvánosságból, nem is utazhattak.

A rendszerváltás után kiderült, nem tűntek el a nemzeti emlékezetből, visszatérhettek a nyilvános szereplésekhez is. Hanzelka hét éve hunyt el 82 éves korában, Zikmund pedig változatlanul Zlín városában él, reméljük még jó pár évig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek