Sípályát pakoltak a koppenhágai szemétégető tetejére

A dánok messzeföldön híresek a designjukról és menő építészeti-urbanisztikai ötleteikről, ezt sikerült megint bizonyítani Koppenhága mellett. A DesignBoom ír róla, hogy az amageri égetőmű (ARC) lejtős teteje épp megfelel arra a célra, hogy le lehessen róla csúszni, persze a megfelelő burkolat is szükséges ehhez.

Neki is láttak, és síkos műanyag borítással fedték be a tetőt, ami elviseli a sílécek és hódeszkák karcolását.  

Sípálya terve a koppenhágai szemétégető tetején.Forrás: Facebook/CopenHill Urban Mountain

Magyarországon is ismert lehet ez a megoldás, például Sátoraljaújhelyen létezik ilyen műanyag sípálya. A koppenhágai ötlet még 2013-ban pattant ki a fejekből, mostanra vált valósággá. Ez azért is jó dolog, mert hiába északi ország Dánia, ha egyszer ennek ellenére sem esik túl sok hó, ráadásul tök lapos az egész nemzet, a 200 métert sem éri el a legmagasabb pont, így nincs is hol síelni.

Környezetvédelmi oldala is van a projektnek, ami a globális felmelegedésre is fel kívánja hívni a figyelmet. A kémény ugyanis mindig kiereszt egy füstgyűrűt, amikor egy tonna széndioxid a légkörbe szabadul. Az égetőmű amúgy a neve ellenére hiper-környezetbarát: évi 400 ezer tonna hulladékot semlegesít, 150 ezer háztartást fűt, 550 ezer embernek biztosít áramot.

És a CopenHill Urban Mountain (satnyán magyarítva KoppenDombi Városi Hegy) projekt még nem ért véget. Több növényt is akarnak ültetni, kvázi parkosítani szeretnék a tetőt, ahol a csúcsról induló sípálya mellett túraútvonal, mászófalak, kávézó is lesz majd. De a legjobb még mindig az, ha esik a hó, és nem a műanyagon kell lesiklani. Egyvalamiről viszont nincs információ: van-e felvonó, vagy fel kell lépcsőzni a tetőre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek