A Himaláján található jég több mint egyharmada biztosan elolvad 2100-ig

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt az évszázad végéig - derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból.

Szakemberek szerint a kiterjedt gleccserei révén a Hindukus-Himalája régió a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó "harmadik pólusa", írja az MTI.

A Himalája jégborításának kétharmada is eltűnhetForrás: gorkhe1980/Pixabay

A jelentés szerint a régió jégborításának több mint egyharmada akkor is elolvad 2100-ig, ha a világ kormányai szigorú lépéseket tesznek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartása érdekében és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest, ekkor ugyanis ezekben a hegyekben a globális felmelegedés 2,1 Celsius-fok lesz.

A szakemberek szerint a jégborítás akár kétharmada is eltűnhet, amennyiben az évszázad folyamán a Föld felszínén 4-5 Celsius-fok, a hegységekben viszont 5-6 Celsius-fok lesz a felmelegedés, és nem sikerül visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A Hindukus-Himalája régióban lévő jégmennyiség teljes elolvadása 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

Az olvadó gleccserek miatt 2050 és 2060 között nőni fog a folyók vízhozama, növelve a kockázatát annak, hogy a magasabban fekvő tavak kilépnek a medrükből és elárasztják a környező településeket, a 2060-as évektől kezdődően azonban a folyamat visszafordul.

A jégolvadás a térség vízenergia-termelésére is hatással lesz, ám a legsúlyosabban a hegyek lábánál élő gazdálkodókat fogja érinteni a gleccserek olvadása, ők ugyanis az előre megjósolható vízellátására alapozzák a termelésüket. A gleccserek kulcsfontosságú vízkészletet jelentenek a régió 250 millió lakosa számára, és 1,65 milliárd ember van kiszolgáltatva a hegységekből eredő nagy folyóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek