Csődbe ment a tenyésztő, aki fenntartható módon előállított orrszarvútülkökkel akart kereskedni

„Fajmegőrzésben érdekelt multimilliomos befektetőt" keres a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, a dél-afrikai John Hume, mert elfogyott a pénze, és a szarvakkal való legális kereskedelmet olyannyira megnehezítették, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a „fenntartható módon előállított" orrszarvútülkök eladása, amelyből bevétele származhatna.

A rinocéroszfarmer azt mondta hétfőn a dpa német hírügynökségnek, hogy már nem képes saját erőből fedezni a dél-afrikai farmján élő több mint 1600 szélesszájú orrszarvú eltartásának évi 4,8 millió dolláros költségét, amelynek fele a vadorzók célkeresztjében lévő állatok védelmére megy el. „Véglegesen és teljesen elfogyott minden megtakarításom, amelyből finanszírozhatnám az orrszarvúállomány fenntartását" - mondta Hume.

Szélesszájú orrszarvúForrás: Komencanto, modified by ArtMechanic/Wikipedia

A férfi az elmúlt 26 évben saját vagyonából több mint 100 millió dollárt költött az orrszarvúfarm létrehozására. A projekt elindításakor még legálisan lehetett kereskedni a Dél-afrikai Köztársaságban az élő állatokról levágott orrszarvútülökkel, és Hume arra számított, hogy még haszna is származik a védett állatok tenyésztéséből.

A dél-afrikai kormány azonban 2009-ben teljesen betiltotta az orrszarvútülök-kereskedelmet, s bár az alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a tilalmat, a tülkökkel való kereskedés olyan sokféle engedélyhez és szabályhoz kötött, hogy gyakorlatilag lehetetlen maradt az eladás.

Az orrszarvúak tülke újra kinő, de a természetvédők így is ellenzik a tenyészfarmokról származó tülkök eladását, mert szerintük az a vadorzást is ösztönözheti. Ezzel szöges ellentétben John Hume úgy véli, hogy a tenyésztett orrszarvúak tülkének eladásával középtávon ki lehetne váltani a feketekereskedelmet és ezzel a vadorzást. Az orrszarvútülök exportját és importját nemzetközi egyezmény tiltja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek