Keserű és fura pillanatokat is hozott a dermesztő amerikai hideg

Újabban egy 18 éves amerikai diák, Gerald Belz halála vált az Amerikát sújtó szörnyű hideghullám szimbólumává. A megfagyott fiatalt helyi idős szerint szerda reggel találták holtan egy egyetemi épület előtt. A New York Times szerint már 21 halálod áldozata van a hidegnek, ami annyira kemény, hogyha valaki elesik és nem tud odakint felkelni, 10 perc alatt halálra fagyhat.

A kórházak megteltek közben kihűléses esetekkel és fagyási sérülésekkel, az üzletek, iskolák és felsőoktatási intézmények bezártak. A halálesetek zöme kint történt, de egy nő otthonában fagyott halálra a fűtési rendszer meghibásodása miatt.

A befagyott Chicago.Forrás: AFP/2019 Getty Images/Scott Olson

Az Egyesült Államok középső és északi területein sorra dőlnek a hidegrekordok, Illinois állam egy pontján például mínusz 39 fokot mértek. A mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak a szabadban bajba jutott emberek mentésén, miközben sok a karambol és a szén-monoxid-mérgezéses eset is. Az időjárás a következő napokban sokat enyhül majd, de még így is fagypont alatti hőmérsékletek és hóviharok várnak több államra.

A természet csodái

A sok szomorú hír ellenére az amerikaiak persze megtalálták a meghökkentő és derűsebb oldalát is a rendkívüli hidegnek. Például látványos videót készítettek arról a Guardian szerint, hogyan fagy meg egy buborék, amit aztán szét lehet törni.

Eközben az Alaszkai Egyetem hallgatói keménykedtek egy sort a -40 fok alatti hőmérsékleten:

Végül álljon itt a Guardian videós összeállítása betonkeményre fagyott, vizesen kitett ruhákról, hóvá változó, forráspont körüli vízről és a lakásokba behatoló fagyról. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek