Két évig újítják fel az igazi Vajdahunyad várát

Több mint két éven át renoválják majd az erdélyi eredeti Vajdahunyad-várat, 5 millió euróba (1,6 milliárd forintba) kerül majd a projekt – írja a Műemlékem.hu. A település polgármestere, Dan Bobouţanu nemrég írta alá a kivitelezővel a szerződést, és kiemelte, a román, magyar és német közösségek miatt is fontos a felújítás.

A várat ráadásul évi több mint 350 ezer turista látogatja.  

A hosszú felújítás során elbontják a korábbi renoválások cementes toldásait, újjáépítenek boltozatokat, padlózatokat, látogathatóvá teszik a Fehér-rondellát és a Bethlen-szárnyat is. Több repedés okát is megvizsgálják, majd kijavítják őket. Azt nem tudni, a munkálatok alatt látogatható marad-e a vár.

Vajdahunyad vára.Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

A Műemlékem szerint a vár jelentőségét az adja, hogy középkori tömege még megvan, sose vált ugyanis rommá. Itt indult az első magyar államilag finanszírozott műemlék-felújítás még másfél évszázada. 1854-ben ugyanis nagy tűzvész pusztított, és a Kiegyezés után, 1868-ban megkezdték a helyreállítást, ami gyakorlatilag azóta tart, és a munkálatokat olyan neves építészek vezették, mint Steindl Imre vagy Schulek Frigyes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek