Yugo-túrán fedezhetjük fel a titói-belgrádi dizájnt

Méretes riportot szentelt a BBC azoknak a fiataloknak, akik a titói Jugoszlávia örökségével, a monumentális betonlakótelepekkel akarnak valamit kezdeni, akár turisztikai céllal is. A 23 éves Natalija Ugljevarević például YugoTour néven vezet túrákat Új-Belgrád lakótelepére.

A nála is öregebb kocsikkal kiviszi azokat a negyedmilliós (!) városrészbe, akit érdekel az itteni élet (amiről nemrég a New York-i Museum of Modern Art is kiállítást rendezett. A BBC beszélt egy Perry Li nevű kínai, Londonban építészetet tanuló hallgatóval is, aki hallott a modern belgrádi negyedről, látni akarta a saját szemével.

Belgrád.Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

A lakótelep toronyházai azzal a céllal épültek a hetvenes években, hogy a reptérről és a Zágráb felőli sztrádán érkezők elámuljanak a jugó nagyságon. Ez a nagyság már elpárolgott, a lakótelep lepusztulóban, az egyik magas irodaház rég kiürült. A beton lakóházakat még lakják, de a térségek gazosak, szemetesek, elhanyagoltak.

És most már Belgrádban is kezdik felismerni a városrész értékeit és potenciálját. Hisz a szikár, de mégis modern építészet jegyében született lakótelep komplett életteret kínált sportolási, kikapcsolódási, oktatási lehetőségekkel. Itt található a hatalmas Sava Centar rendezvényközpont is, ami sci-fi-szerű dizájnnal csábít.

Aki akar, a Yugodom nevű helyen is megszállhat, ami gyakorlatilag egy belgrádi lakás-múzeum-apartman egyben. A lakást a tulaj Mario Mileković teletömte a jugoszláv dizájn termékeivel az Iskra telefonoktól az Elektroindustrija televízióiig. És hogy ez milyen érték? Mileković szerint volt már vendég, akit megtévesztett:

Érkezés előtt az emberek ránézhetnek a weboldalunkra, és arra gondolhatnak, a bútor Dániából való. Aztán rájönnek, hogy mindez Jugoszláviában készült, és hogy nekünk is volt századközepi modern dizájnunk.  

.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek