Több tonna golflabdát halásztak ki középiskolások a Monterey-öböl vizéből

Két év alatt körülbelül két és fél tonna golflabdát távolítottak el a kaliforniai Monterey-öböl vizéből – írja az MTI.

Kaliforniai középiskolások merültek le az öbölben és találtak rá a hatalmas mennyiségű golflabdára. Szép lassan elkezdték a felszínre hozni a labdákat, melyek a három part menti golfpálya közelében potyogtak a vízbe.

A tudósok a Pebble Beach-i golfpályán játék közben elveszített labdák számából kiszámolták, hogy csak ebben a térségben évente mintegy százezer elveszett golflabda szennyezi a környező tengeri és szárazföldi térséget.

El se hinné az ember, hogy ezek a vízbe potyogó labdák mekkora károkat okozhatnakForrás: Pavel1964/Shutterstock

Megvizsgálták az összegyűjtött golflabdák állapotát is. A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejében szintetikus gumi van. A gyártók cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is hozzáadnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok mérgezők a tengeri élővilágra.

A kihalászott golflabdák többsége alig használt volt. Találtak azonban közöttük erősen mállottakat, széttöredezetteket. A tudósok kiszámították, hogy belőlük mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott, szennyezte a környezetet. A szakemberek most önkéntes középiskolások segítségével egy olyan rendszeren dolgoznak, amellyel megelőznék a tengervizek golflabda szennyezését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek