Hatalmas, köves turpisságra derült fény Skóciában

Néhány nagyobb kő hever szép körben egy skóciai farmon régóta, egyesek szerint akár több ezer éves is lehet a skót Stonehenge. Azonban a Guardian cikke szerint a farm tulajdonosa lehűtötte a kedélyeket – miután már tudósok is elkezdték vizsgálni a csodás leletet –, hogy az az 1990-es évek közepén épült.

Pedig a nagy felfedezést már ünnepelte a skót történeti intézet és az aberdeenshire-i tanács is, akik ezután csalódottságuknak adtak hangot. Neil Ackermann, az egyik tudományos munkatárs elmondta, azért így is csodálatos helyen vannak a kövek, és reméli, mindenki, aki odatéved, élvezni fogja a látványt. (A lenti kép illusztráció!)

Fingals Cauldron, Machrie Moor kőkör, Isle of Arran, North Ayrshire, Skócia.Forrás: robertharding/Gary Cook/Gary Cook

A hasonló kőkörök gyakran 3500-4000 évesek - jegyzi meg a Guardian hozzátéve, hogy Északkelet-Skóciában sok található belőlük. Ezek korát a kutatóknak is nagyon nehéz meghatározni, ezért a modern utánzatokat is nyilván tartják, nehogy később abba a csapdába essenek, mint a mostaninál. Ackermann békülékenyen hozzáfűzte:

Mindig szívesen fogadunk jelentéseket ősi emlékek új, modern újjáépítéseiről, különösen azokéról, amelyeket azzal a jártassággal építettek fel, mint ezt a kőkört, illetve amelyek hivatkoznak meglévő emlékhelytípusokra.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek