Ha Mauritius fővárosára kíváncsi, ezeket a látnivalókat ne hagyja ki!

Mauritius északnyugati része, a sziget üdülőközpontja. Elsősorban gyönyörű strandjairól, kristálytiszta vizű lagúnáiról és persze, a fővárosáról, Port Louis-ról híres. De sokszor emlegetik az úti kalauzok legnagyobb tengerparti települését a Grand Bay-t is. Ezen a részen mindig süt a Nap, a parton van hely a törölközőnek, és biztos, hogy mindenhol akad egy jófajta gyümölcsös koktél és némi finom falat.

Port Louis-t, a sziget kozmopolita fővárosát és legnagyobb települését 1735-ben alapította a francia kormányzó és telepes, Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais. Port Louis jelenleg a sziget adminisztratív és üzleti központja – tele van élettel, sokféle kulturális és történelmi látnivalóval. De még mielőtt nekiindulnának felfedezni az épített emlékeket, és van kedvük megismerni Mauritius esszenciáját, akkor látogassák meg a Központi Piacot. Itt találkoznak a város különböző kultúrái az indiaitól kezdve a kínaiig. A piaci kavalkádban van az egész sziget lelke.

A Központi PiaconForrás: Timothy Dry / shutterstock.com

Sétáljon a lóversenypályától a világörökségi épületekig!

Ha végigjárták a piacot, induljanak el az óvárosi utcákon, ahol különböző etnikai negyedek és remek állapotban megmaradt koloniál épületek váltják egymást. Ha konkrét történelmi helyszínekre kíváncsiak, akkor a piac mögött megtalálják például a Mars-mezőt (Champ de Mars), mely a déli félteke legöregebb lóversenypályája, de a város központját alkotó La Place D'Armes is erre van, mely a város főtere és összeköti a tengerparti részt a Kormányzati Hivatallal. A pompázatos épületet Nicolas de Maupin kormányzó ideje alatt (1729-1735) építették, így Port Louis egyik legrégebbi épületének számít. De mióta felújították, a mauritiusi parlament székhelye is.

Az erődbenForrás: byvalet / shutterstock

Ha szép kilátásra is vágynak, a sétából ne hagyják ki a citadellát, vagyis az Adelaide erődöt (Fort Adelaide), mely egy domb tetején épült még 1834 és 1840 között. A várost és a kikötőt figyelő építmény célja az volt, hogy a rabszolgaság eltörlésének ideje alatt megvédje a várost a felkelésektől. Ma helyi és nemzetközi koncertek, illetve különböző művészeti előadások színhelye, valamint csodás kilátóhely, ahonnan a látványért csupán egy kis sétával kell fizetni.

A városban sétálvaForrás: lenisecalleja.photography / Shutterstock

A városba visszaereszkedve tekintsék meg az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Aapravasi Ghat épületeit (hindi nyelven bevándorlási állomást jelent), mely az a hely, ahova beterelték az Indiából érkező első szerződéses munkásokat azután, hogy véget ért a rabszolgaság. Emberek ezrei kezdték meg itt új életüket, hogy végül letelepedhessenek Mauritiuson.

Mi történik Port Louis-ban, ha lenyugszik a Nap?

A legtöbb étterem, bár és butik elcsendesedik, majd bezár. Ennek pedig a városban dolgozó, de a sziget belső részében élő ingázó az oka. Egy hely azonban még ennek ellenére is ébren marad – ez pedig a város egyik legkedveltebb látványossága, a La Caudan sétánya. A part menti promenád egy hatalmas bevásárló és szórakoztató központ, aminek az oldalát hullámok nyaldossák. A hívogató éttermek teraszait este kivilágítják, az éhes vendégeket pedig különböző konyhák ételei várják.

Szobájából a medencébe lépne, vagy mezítláb menne az étterembe?

Akkor keressen ez alapján szállást! Több híres hotellánc is üzemeltet szállodákat Mauritiuson. Ha azonban egy olyan helyi cégre kíváncsi, amely nemzetközi színvonalon mérve is négy- és ötcsillagos minősítésű szállodákat üzemeltet, akkor próbálja ki a Beachcomber szállodaláncot! Resortjaik a sziget ikonikus pontjain helyezkednek el, amelyek közül jelenleg tíz működik, három másikat épp felújítanak vagy átalakítanak. Bár láncról beszélünk, minden szállodájuk különböző koncepcióval épült. Van közöttük csak párokat fogadó, elsősorban nászutasoknak tervezett hotel, ahol a szobánkból kilépve rögtön egy hosszan kanyargó medencében találhatjuk magunkat. Aztán van "mezítlábas" koncepcióval épült szálló, ahol az igazi nyaralás jegyében mindenhová lábbeli nélkül mehetünk, akár a top éttermekbe is. Több resortjuk pedig kifejezetten a golfélményekre specializálódott.


A sziget egyik leghíresebb hegyénél, a Morne Brabant lábánál két, különböző vendégkört célzó szállodájuk található – ez a két egység együtt a sziget legnagyobb szálláshelyét adja. A két legtávolabbi végük között nagyjából háromnegyed órányit sétálhatunk, vagy felszállhatunk egy nyitott, elektromos kisbuszra, amiből több is folyamatosan rója az utakat a két resort között.

A Beachcomber hotellánc egyszerre nagyon helyi és nagyon nemzetközi: helyi alapanyagokkal dolgoznak, részt vállalnak a hátrányos helyzetű helyi fiatalok idegenforgalmi szakképzésében, játszóházaikban rendszeresen vendégül látnak helyi gyerekeket a környező településekről is, miközben a szolgáltatásaikban minden a nemzetközi standardoknak megfelelően történik, így egy nagy világutazót sem érhet meglepetés náluk.

Múzeum a postának, érméknek és bélyegeknek

Elsőre nem is gondolnánk, hogy micsoda múzeumi lánccal rendelkezik ez a kikötőváros, pedig a Természettudományi- és a Posta Múzeum is megéri a ráfordított időt. Az első intézményt Mauritius Természettudományi Egyesülete hozta létre 1842-ben. Jelenleg 35 000 tárgyat lehet megtekinteni az állandó kiállításain.

A kék háztetős Blue Penny Múzeum és a La Caudan sétálóutcaForrás: byvalet / Shutterstock.com

A Posta Múzeum egy szép és öreg kőépületben kapott helyet, rögtön a La Caudan sétány mellett, és a mauritiusi postaszolgálatra emlékezik számos bélyeggel, albummal, könyvvel és pecséttel. Szintén itt található a Blue Penny Múzeum, mely egy rendkívül ritka és drága bélyegről kapta a nevét, ami annyira ismert a szigeten, mint az egyébként már kihalt dodó madarak. Igazi kincsként őrzik tehát a bélyeg egy eredeti darabját ebben a díszes múzeumban, ahol különböző érmékkel és a sziget sokféle kultúrájának örökségeivel is találkozhatnak.

Repülőn Mauritiusra
A KLM heti három járatot üzemeltet Mauritius-ra. Hétfői, csütörtöki és szombati napokon repülnek Dreamliner vagy Boeing 787-9 gépekkel. Budapestről napi három járat közlekedik Amszterdamba, ebből az első kettővel még aznapi csatlakozással folytathatjuk az utunkat Mauritiusra. Az Amszterdamból 17:30-kor induló járat másnap reggel 07:55-kor landol a szigetországban. (X)

De a főváros környéke is tartogat meglepetéseket!

Ha Port Louis-tól észak felé, a sziget csücske irányába indulnak el, az első állomásuk legyen az elbűvölő, harsogóan zöld és friss levegőjű Pamplemousses kert, melyet hosszabb nevén Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanikuskertként is megtalálnak a turistatérképeken. A kertnek olyan nagy kollekciója van ritka, egzotikus növényekből és virágokból, hogy a világ minden tájáról csodájára járnak a botanikusok.

A hatalmas leveleken talán még járni is lehetneForrás: evenfh / shutterstock

A trópusokon ez volt az első ilyen jellegű kert, és a remek éghajlat miatt még üvegház sem kell ahhoz, hogy a növények szabadon nőjenek. Bár több fontos fa, virág és persze állat – teknős, madár, gyík – él a kert területén, az egyik legszebb és legkülönlegesebb látnivaló az a hosszú tó, amit a 18. században alakítottak ki, és amin hatalmas Victoria Amazonica vízililiomok ringatóznak. A valamivel több mint 38 hektáros kertet egyszerűen el lehet érni a fővárosból tömegközlekedéssel, a busz a kert bejárata előtt teszi le az utasokat.

A Grand Bay északi részénForrás: shutterstock.com

Ugyanakkor majdnem a sziget csücskében kell keresni a már fentebb említett Grand Bay üdülőparadicsomát, amely valójában egy nagy szórakoztató falu. Ha egy kis tengerparti kikapcsolódásra vágynak, itt mindent megtalálnak a pici dizájner butikoktól kezdve az apró kézműves boltokon át a gourmet éttermekig, és persze, az éjszakai szórakozóhelyek sem hiányoznak a sorból. A falu a vízi sportok szerelmeseinek is sok lehetőséget tartogat, illetve innen indulnak a sziget legjobb hajós kirándulásai az északi szigetek irányába. A napimádókat két strand is várja, az egyik a „La Cuvette", ahol el lehet bújni a kíváncsi tekintetek elől, és még ritka kagylókat is találni a homokban.

Port Louis-tól 11 kilométerre találjuk Triolet települését, mely a sziget leghosszabban elnyúló falucskája, a fővárosból taxival is könnyen el lehet ide jutni. Érdemes felkeresni, mert egy hatalmas és díszes hindu szentély, a Maheswarnath Mandir otthona, melyet többek között Shiva, Krishna, Vishnu, Muruga, Brahma és Ganesha istenek tiszteletére emeltek. Ha szeretnének bemenni, figyeljenek arra, hogy ne viseljenek semmiféle bőrből készült ruhadarabot vagy kiegészítőt! 

Forrás: Marcin Sylwia Ciesielski / shutterstock

Triolet érdekessége még, hogy a helyiek előszeretettel termesztenek egzotikus gyümölcsfákat a kertjeikben. Az utcákon sétálva azokat a gyümölcsöket láthatjuk szabadon nőni, amiket itthon csak a műanyag rekeszekből ismerünk.

A sziget északnyugati részét, pont a csücsökben Cap Malheureux történelmi helye zárja, ahol John Abercromby kapitány kikötött a brit hadak élén, mikor 1810-ben másodszor is megtámadták a szigetet. Ennek ellenére mégsem a történelem, hanem az építészet kedvelői időznek itt szívesen, Cap Malheureux ugyanis egy katolikus kápolna miatt vált ismerté.

Notre Dame Auxiliatrice templomForrás: PPictures / shutterstock.com

A Notre Dame Auxiliatrice katolikus templom egy, a partoknál szerencsétlenül járt hajó áldozatainak emlékére épült. Falai között egy kőből faragott oltárt és egy nagy kagyló formájú szenteltvíz tartót találnak majd. A vörös tetős templom tökéletes fotótéma, hiszen a mögötte nyúló kék látóhatár és az égő vörös cserepek szép kontrasztot adnak a fotókon. Ez az apró és megbecsült vallási emlék is jól mutatja, hogy milyen sokféle kultúrával, hittel és szokással találkozhatnak ezen az egzotikus szigeten, aminek a vonzereje már rég nem csak a tengerparti napozásban rejlik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek