Hallott már Kis Velencéről? Mindről? Mert több is van!

A jelenség olyan, mint egykor a zenében a Beatles volt. Egy egész generációt sodort magával, hivatkozási alap lett, és bizonyos körökben még mindig az. Velencét nem lehet más városhoz hasonlítani, ezért leginkább a világ többi, csatornákkal szabdalt városát hasonlítják hozzá. A világban több ilyen Kis Velence is van, és ahol nem alakult ki magától, ott megépítették mesterségesen. Példák mindkét esetre vannak, Kínától egészen Hollandiáig – a holnap kezdődő Velencei Karnevál kapcsán pedig most mutatunk is jónéhányat közülük.

Az elegáns brit verzió

London, Anglia
Az angol főváros csatornákkal szabdalt városrészében színházak, pubok és éttermek váltogatják az elegáns házsorokat. A Regent's Canal különösen hangulatos: a csatorna Little Venice-ben indul és elhalad több park, egy állatkert és a Camden Market mellett is. Séta helyett felszállhatunk egy kirándulóhajóra vagy vízibuszra is, ami szépen lassan csorog végig a csatornán.

Néhány kulturális csemege is vár ránk, ilyen pl. a Puppet Theatre Barge családi programokat kínáló bábszínház, mely előadás közben sodródik lefelé a Temzén, két program között pedig Richmondban vagy Little Venice-ben horgonyoz le.

A hely, ami kihagytak a háborúkból

Colmar, Franciaország
A francia városka szerencsésen megúszott minden nagyobb háborút, kezdve a nagy francia forradalommal, de kimaradt a két világháború bombázásaiból is. Ennek köszönhetően a település gyönyörűen őrzi a több száz éves favázas házait és kövezett utcáit, a városképet pedig még hangulatosabbá teszi a Lauch folyócska.

Melyik házban lakna szívesen?Forrás: MAKY_OREL/Pixabay

Egykor főleg mészárosok és halászok népesítették be a vízpartokat, ma pedig apró boltok, kávézók és tarka házak pöttyözik a látképet. A parton egy sétaúton andaloghatunk, de akár hajóra is szállhatunk, hogy végiglebegjünk a folyón, melyben nyáron gyakran vidrákat is lehet látni.

A grandomán kaszinó(k)

Makaó, Kína
A The Venetian Macao a világ legnagyobb kaszinója, mely a Las Vegasban található The Venetian alapján épült. A két luxushotel-kaszinó kombó témája és megjelenése ugyanaz, vagyis az olasz város látképe és csatornái. Kicsiben modellezték Velence épületeit, nem hagyva ki a sorból a Campanilét, a híres harangtornyot sem, melynek eredetije a velencei Szent Márk téren áll. Olyannyira hozni akarták a vízre épült város hangulatát, hogy még gondolázni is lehet az ívelt hidak alatt.

A falu, ahol nincsenek szárazföldi utak

Giethoorn, Hollandia
Észak kis Velencéjének is nevezik a holland falucskát, ahol sem autók, sem utak nincsenek. Aki be akarja járni az apró települést, az kénytelen a járgányt a falu határán kívül hagyni, és csónakon, vagy gyalogosan útra kelni. De nem is lesz szüksége autóra: minden közel van, és a csatornák a település összes pontjára elvisznek. Lehet biciklit is bérelni a településen, illetve a turizmus minden kelléke adott – van múzeum, szálláshelyek és vezetett túrák is.

Itt csak gyalog, bringával, vagy csónakkal lehet közlekedniForrás: Michel_van_der_Vegt/Pixabay

Giethoornban kis spalettás téglaházak bújnak meg a fák alatt, szépen ápolt virágoskertek ölelésében. Az egész falu pontosan olyan, mint egy képeslap, amelynek minden pontja Instagram bejegyzésért kiállt.

A szerény rokon

Gölyazı, Törökország
A török kisváros egy, az Uluabat-tóba benyúló apró félszigeten terül el. A nemrégiben megindult ásatások eredményei szerint a település több mint 2 600 éves történelemmel büszkélkedhet. Az ókorban alapított település római és görög emlékeket is őriz, egy-két napos kirándulásra, nézelődésre tökéletes. Az egykori halászfaluban elsősorban nyugodt programok, hajókirándulások és séták várják a turistákat. Ami viszont tényleg kihagyhatatlan, az egy, a tóból frissen fogott halból készült ebéd vagy vacsora.

Egy híres hely leghíresebb része

Míkonosz, Görögország
Míkonosz már alapból is az egyik leglátogatottabb görög sziget, ennek a turistaparadicsomnak pedig a leglátogatottabb része a helyi Little Venice, azaz Kis Velence. A híres szélmalmok közelében található városrész nem csatorna vagy folyóparton található, hanem a tengerre néznek a házai.

A görög változat leginkább kék és fehérForrás: Aetherial Images/Shutterstock

Hogy akkor mégis miben hasonlít Velencére? Elsősorban abban, hogy a házak lába itt is a vízben ázik, a 18. századi építmények tarka összevisszasága és a tenger fölé benyúló erkélyek pedig a híres olasz városra emlékezetnek. Ez nem az elegáns verzió - hisz a házakat eredetileg halászok lakták, akik így könnyen kifuthattak reggelente hajójukkal a tengerre -, ám mégis van a helynek valami magával ragadó varázsa.

A vadítóan színes, mediterrán változat

Valencia, Spanyolország
Port Saplaya Valenciától egy kőhajításnyira található északra, a tengerparton. A házak egészen fantasztikus színekben ragyognak a citromsárgától kezdve az olajzöldön át a narancssárgáig és a bordóig. Itt minden színes: a falak, a lépcsők, de még a kikötőbak is. A meglehetősen változatos házsorok között csatorna kanyarog, melyen kisebb nagyobb hajók és csónakok egész flottája horgonyoz.

A települést akár a tengerpart felől is meg lehet közelíteni. Malvarossa pálmafákkal szegélyezett homokos partjáról érdemes elindulni, és egyszerűen végigballagni a tenger mellett, míg el nem érjük a tarkabarka házikókat.

A szolid kiscica

Chioggia, Olaszország
Az igazi Velencéhez földrajzilag legközelebb eső Kis Velence. A szárazföldhöz híddal kapcsolódó kis szigetcsoport csatornáiban a tenger vize folydogál, az egyes kis földdarabokat pedig a velenceiekhez hasonló, kisebb-nagyobb hidak kötik össze egymással.

A "nagy" Velence minden kelléke és hangulata megvan ChioggiábanForrás: carl_andrich/Pixabay

A velenceiek állítólag csak „cicának" hívták a települést, ezzel utalva Velence szimbólumára, a város zászlajában is megjelenő oroszlánra. A ragadozó és a házimacska közötti különbség pont olyan szembetűnő, mint a két város közötti eltérés. Chioggia igazi egynapos kirándulóváros, mivel könnyen és gyorsan bejárható, séta közben pedig meg lehet pihenni a csatornák és a tenger partján található sok-sok étterem vagy kávézó valamelyikében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek