Százéves filmtörténelmet bemutató múzeum nyílt Prágában

Cseh Nemzeti Filmmúzeum nyílt kedden Prágában, ahol a látogatók a mozgókép csehországi kezdeteivel, elterjedésével, az első kamerákkal és vetítőgépekkel, valamint a régi mozik hangulatával ismerkedhetnek meg.

Régi kamerák, vetítőgépek és filmszalagok - szinte mindent meg lehet nézni közelebbről, ami a cseh filmgyártáshoz kapcsolódikForrás: NaFilM: Národní filmové muzeum

A filmezéshez szükséges számos műszaki eszközt mutat be a tárlat, valamint az egykor népszerű filmszínház jeleneteit is megelevenítik a mai modern technológia, a virtuális valóság eszközeivel. A múzeum munkatársai kommentált filmvetítéseket is tartanak a régi vetítőberendezéseken.

A Nemzeti Filmmúzeum a belvárosi Jungmannova utcában lévő Mozarteum épületében kapott helyet, amely Jan Kotera neves cseh építész alkotása. A modern, geometrikus stílusú épületben volt a 20. század elején a cseh főváros egyik legjobb és legfelkapottabb koncertterme.

A filmezéshez szükséges, számos műszaki eszközt lehet megnézniForrás: NaFilM: Národní filmové muzeum

A délelőtti órákban az iskolákat és a csoportos látogatókat várják, míg a nagyközönség délután 13 órától este 19 óráig nézheti meg a tárlatokat. A jelenlegi kiállítás néhány részeit az elmúlt években több helyen is bemutatták, és mindenütt nagy érdeklődés kísérte – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek