Szükségállapotot hirdettek az Etna környékére

 Az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója 2018. december 24-én tört ki, ezért a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret. Két nappal később, karácsony másnapján egy 4,8-as erősségű földrengés rázta meg a város térségét, ekkor a sérültek száma már 28-ra emelkedett. A szerdai rengés epicentruma Viagrande és Trecastagni térségében volt az Etna lábánál, Cataniától 30 kilométerre északra.

Füstfelhők Giarre városa felett, Catania tartomány területé, 2018. december 26-ánForrás: AFP/Giovanni Isolino

A legfrissebb hírek szerint szombaton kora reggel szükségállapotot hirdetett ki az olasz kormány az Etna környékére, és 10 millió euró gyorssegély ítélt meg az érintett területnek, ahol legkevesebb 400 ember vált hajléktalanná hétfő óta. A szükségállapot kihirdetése mindemellett lehetővé teszi, hogy a hatóságok mellőzzék a bürokratikus előírások betartását, és így gyorsabban segíthessenek a rászorulóknak.

Az olasz polgári védelem jelenleg 406 ember ideiglenes szállásáról és étkeztetéséről gondoskodik az Etna környékén. A több mint 3300 méter magas hegy az egyik legaktívabb vulkán a világon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek