Drasztikus lépésre szánta el magát a Taj Mahal vezetősége

A 17. században emelt hófehér, márvány mauzóleum palotaszerű épületét átlagosan napi 10-15 ezren keresik fel, hétvégénként azonban ez a szám eléri a 70 ezret; a látogatók nagy többsége pedig belföldi turista. Ezt figyelembe véve a Taj Mahal vezetősége drasztikus lépésre szánta el magát, az eddigi 50 helyett 250 rúpiára (1000 forint) emelte fel a hazai látogatók belépődíját. A külföldieknek pedig fejenként 19 dollárt (5400 forint) kell fizetniük az eddigi 16 dollár helyett.

taj mahal,india,agraForrás: pixabay.com

A műemléket felügyelő Indiai Régészeti Szolgálat arra számít, hogy az áremelés hatására 15-20 százalékkal csökken majd a mauzóleum területén tolongó turisták száma, emellett növekszik majd az állagmegőrzésre fordítható bevétel. Az indiai kormány néhány hónapja már napi 40 ezerben határozta meg a napi látogatók számának felső határát. De korábban még ennél messzebbre is elmentek. Azzal is megfenyegették a mauzóleum felügyelőit, hogy lezárják vagy lebontatják a műemléket, ha romlás tovább folytatódik - írta  a Theguardian.com oldal. 2017. októberében pedig Uttar Pradesh minisztere lépett fel az építmény ellen; levette ugyanis a turisztikai attrakciók sorából. 

taj mahal,india,agraForrás: pixabay.com

Szakértők szerint a "jóvátehetetlen" károkért, amelyek a márvány padozatban, a falakban és a talapzatban keletkeznek az elmúlt évek során, a rengeteg turista tehető felelőssé. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő műemléket 2016-ban nem kevesebb, mint 6,5 millió látogató kereste fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek