Az elsüllyedt Titanic felkutatása csupán fedősztori volt

A CNN cikkében megszólaló Robert Ballard úgy ismert, mint a hős, aki 1985-ben megtalálta a tenger fenekére süllyedt Titanic roncsait. A kultusszá növekedett hajó felkutatása azonban nem volt egyszerű feladat, és nem csak azért, mert a roncs nagyon mélyen feküdt.

Ballard elmondása szerint az expedíció csupán fedőtörténet volt egy katonai akcióhoz, melynek során két elsüllyedt atom tengeralattjárót kellett megtalálnia.

És a Titanic elindul..Forrás: Wikipedia.org

A filmbe illő dramaturgia maga a valóság, erről tanúskodik a Washingtonban, a National Geographic múzeumban látható kiállítás. Az 1960-as években, azaz a hidegháború kellős közepén süllyedt el az a két amerikai tengeralattjáró, melyeket úgy kellett felkutatni, hogy az oroszok ne szerezzenek róla tudomást. Ballard támogatást kapott a saját kutatásához, azzal a feltétellel, hogy előbb a veszélyes tengeralattjárókat keresi meg.

Az akció sikerrel járt, ám Ballardnak és csapatának ekkor már csak 12 napja volt arra, hogy megtalálja a Titanicot. És sikerült. Ott feküdt, több mint 3500 méteres mélységben – hogy milyen állapotban, arról képek és videók tanúskodnak, másrészt a már említett kiállítás, amely a jövő év elejéig lesz látható Washingtonban. Az ok pedig, hogy a tárlat egyáltalán létrejöhetett, az, hogy annyi idő telt el, hogy Ballardot már nem köti a titoktartás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek