Kétszáz mumifikált macskára bukkantak az ősi nekropoliszban

Az ókori Egyiptom fővárosa, Memphisz közelében hét új sírt tártak fel a régészek. Több száz mumifikált állat maradványaira bukkantak, melyek egy hónapig ingyen megtekinthetők.

A Kairótól körülbelül 30 kilométerre fekvő Szakkarában van az ókori főváros legrégibb temetkezési helye. Ebben a nekropoliszban, azaz „a holtak városában" számtalan uralkodó sírhelye található, többek között Dzsószer fáraó lépcsős piramisa. Máig ez az egyik legismertebb egyiptomi műemlék, és egyben az első piramis, amelyet az ókori Egyiptomban építettek. Tervezője Imhotep volt, az egykori mérnök, orvos és építész, akit halála után istenként tiszteltek.

Dzsószer fáraó piramisa Szakkarában.Forrás: Buyoof/Wikipédia

Az Egypt Today a hétvégén arról írt, hogy a tudósok nemrég a nekropolisz nyugati oldalán hét, eddig ismeretlen sírt tártak fel, ahol több száz állat mumifikált maradványaira bukkantak. Egy nyolcadik kamrát is felfedeztek, ám az egyelőre le van zárva, a kutatók csupán találgatják, vajon mit rejt a titokzatos sír. Az eddig megismert hét sírban körülbelül kétszáz mumifikált macskát, ezen kívül kobrákat és krokodilokat is találtak. A leletek egy része állatszobor, míg a többi preparált és vászonba csavart állat múmia.

A legérdekesebb lelet azonban mégis az a több mint kétszáz szkarabeusz, amelyet két doboz őrzött meg az örökkévalóságnak. A lelet a maga nemében páratlan, nemcsak annak nagysága miatt, hanem mert még soha, sehol nem tártak fel mumifikált szkarabeuszokat. A szkarabeusz, vagy más néven ganajtúró bogár az ókori Egyiptom egyik fontos szimbóluma volt, a gömbölyded, szárnyas kis bogarat szentként tisztelték.

Szkarabeuszt formázó amulettek.Forrás: Shutterstock

A különleges leletet november 15-től egy hónapon keresztül bárki ingyen megnézheti a szakkarai Imhotep Múzeumban. A kiállítás ebben a formában csupán ezen korlátozott időszakban lesz látható, utána szétosztják több különböző múzeum között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek