Kutatócsoport indul a világ legmagasabban fekvő településéhez

A 14 tagú francia-olasz kutatócsoport január végén indul el az egy hónapos tanulmányútra, melynek ideje alatt szeretnék megismerni az emberi szervezet alkalmazkodási képességeinek határait. Az útnak induló kutatók elmondása szerint a legtöbben úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, de ezt láthatóan cáfolja a perui város lakossága – írja az MTI.

La Rinconada városaForrás: wikipedia.com / Hildegard Willer

La Rinconada mindentől távol eső városában több mint 50 ezer ember él és dolgozik. Az itt élők főként férfiak, akik a közeli aranybányában robotolnak; munkaszerződésük szerint a "cachorreo" megállapodást követik, miszerint 28 napot ingyen dolgoznak a megbízónak, két napjuk pedig arra van, hogy maguknak keressenek aranyat. A bányászok között akad pár özvegy asszony és egyedülálló nő is, akik napi hat órát dolgoznak a bányában, hogy etetni tudják a gyermekeiket.

Egy bányász éppen dolgozikForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

Bár már megszokták a körülményeket, a perui Andokban, 5100 méteres magasságban fekvő bányászváros népességének jelentős hányada még mindig nehezen viseli az oxigén hiányát, és az emiatt kialakult betegségektől szenved. Az ide érkező orvoscsoport ezeket a problémákat szeretné kezelni és megelőzni.

Aranybeváltó boltocska a hegyenForrás: Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát. Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tehetnek szert, azaz felderíthetik, hogyan befolyásolják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek