Frankfurtban lefektették a hetvenezredik botlatókövet

Gunter Demnig kölni szobrász, aki 1996-ban süllyeszette el az első botlatókövet egy berlini utca kövezetébe, most Frankfurtban helyezte el a 70 000. rézplakettet. A 70 éves művész azt mondta, hogy az emlékprojekt kezdetekor legfeljebb 1000 botlatókőre számított, "a 70 ezer réztábla azonban egyáltalán nem ad okot az ünneplésre, mert ez pontosan 70 ezerrel több a kelleténél". A szobrász kedden összesen 27 új botlatókövet helyezett el Frankfurtban, többségében a nácizmus ideje alatt meggyilkolt zsidók emlékére - olvasható a Die Welt német híportál oldalán.

Forrás: pixabay.com

A több mint két évtizedes projekt utolsó rézplakettjét a mentális fogyatékossága miatt 1944-ben megölt Willy Zimmerer emlékére süllyesztették a járdába egykori frankfurti otthona előtt. A férfi életét a Frankfurt melletti Hadamar pszichiátriai intézetében oltották ki, a nácik úgynevezett eutanáziaprogramja keretében. Willy Zimmerer emlékének megörökítését az Egyesült Államokba szakadt távoli rokonai kezdeményezték.

Forrás: pixabay.com

Demnig 1996 óta 1200 németországi településen helyezett el botlatókövet, de a rézplakettek megtalálhatóak a világ 24 másik országában is. Így a Botlatókövek-projekt (Stolpersteine-Project) a világ legnagyobb "decentralizált", vagyis szétszórva elhelyezkedő emlékművének számít.

Budapesten 2007. április 27-én helyezték el az első három „emlékező macskakövet"  a Ráday utcában. A negyedik követ 2007 októberében rakta le Gunter Demnig a Ráday utca 54. előtt, a Goethe Intézet szomszédságában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek