Elkészült a világ leghosszabb, 55 kilométeres tengeri hídja

A világ leghosszabb tengeri átkelője épült meg Hongkong és a szárazföldi Kína között: az 55 kilométer hosszú híd és alagút Csuhaj és Makaó városokkal köti össze a szigetekre épült, különleges övezetnek számító városállamot.

A kilenc év alatt elkészült projekt összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány fejlődő területével, ezzel egy nagy gazdasági régiót hoz létre a Gyöngy-folyó deltájában. Az átkelőt hivatalosan kedden avatják fel, akkor indul meg rajta a forgalom is.

A kínai kormány 120 milliárd jüannal (4900 milliárd forint) támogatta az 55 kilométer hosszú összeköttetés megépítését.

Kedden adják át a forgalomnak az alagutat és a hidatForrás: Imaginechina/He jiajie / AFP

Az átkelő egy hosszan kígyózó hídból és két mesterséges sziget között egy 6,7 kilométeres víz alatti alagútból áll. A három metropolisz közötti utazási idő így egy órára csökken - jelenleg a hongkongi repülőtér és Csuhaj között négy órába telik az út.

Az objektumot úgy tervezték, hogy az kibírjon akár óránként 200 kilométeres széllökéseket, a Richter-skálán 8-as erősségű földrengést és egy akár 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is. Nemcsak az építkezés csúszása, a költségek emelkedése, az építés során bekövetkezett halálesetek és a korrupció miatt érték kritikák a projektet. A hétmilliós lakosú Hongkongban sokan tartanak a túl erőteljes integrációtól a Kínai Népköztársasággal: szívesebben őriznék meg különleges szerepüket és helyzetüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek