A tájfunok miatt őszi virágzásba kezdtek a japán cseresznyefák

Váratlan cseresznyefa-virágzás kezdődött idén ősszel Japánban, ahol a lenyűgöző természeti látványosság általában a tavasz kezdetét szokta jelezni. Az általában március végén, április elején előbukkanó halványrózsaszín virágok látványát nagyjából két hétig lehet élvezni a kelet-ázsiai országban, ahová a világ minden tájáról érkeznek turisták a jelenség megcsodálására - írja a BBC.

Forrás: Japánspecialista

A Weathernews japán meteorológiai szolgálat szerint azonban idén októberben több mint 300-an jelentettek cseresznyefa-virágzást a környékükön. A szakértők szerint a szigetországot idén sújtó tájfunok sora állhat a jelenség hátterében. "Korábban is történt már ilyen, de nem emlékszem rá, hogy valaha ilyen mértékű lett volna a virágzás" - mondta Vada Hirojuki, a japán virágtársaság szakértője.
Vada szerint a cseresznyefák levelei kibocsátanak egy hormont, amely megakadályozza a bimbók kifejlődését. Idén azonban az erős tájfunok miatt a fák elveszítették a leveleiket, ami magyarázatot adhat a virágzás beindulására.

A szakértő szerint továbbá a viharokat követő melegebb hőmérséklet is összezavarhatta a növényeket. A most szirmot bontott bimbók jövőre nem fognak újra virágozni, ám mindez minimálisan fogja befolyásolni a 2019-es cseresznyefa-virágzási szezont. Japánt természeti csapások egész sora sújtotta idén nyáron, köztük az elmúlt 25 év legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi, amely legalább tíz halálos áldozatot követelt és óriási pusztítást végzett az ország nyugati részén.

Japán a Travelón
Legutóbbi japán utunk után írtunk arról, hogy mit nem szabad kihagyni Japánban, mire kell ügyelni az eltérő illemszabályok miatt, és hogy milyen különlegességeket tud kóstolni az, aki nem szereti a szusit. Beszámoltunk meglepő japán szokásokról, és arról is, hogy ezek közül - saját bevallásuk szerint - olvasóink miket vennének át szívesen. Egyszer tavasszal épp a cseresznyefák virágzásakor érkeztünk, ezért végig is jártuk a legnépszerűbb helyeket - ide kattintva ön is megnézheti ezeket.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek