Bezárt a világ legnagyobb halpiaca

Megtartották az utolsó árverést a világ legnagyobb halpiacán, a jelentős turistalátványosságnak számító Cukidzsin, amely helyett napokon belül egy közeli mesterséges szigeten nyílik új, ultramodern halpiac.

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó halpiacot azért zárják be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem felelnek meg a mai követelményeknek. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára. A piacon naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát. A szombaton tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilós tonhal. A régi halpiac helyett a közeli Tojoszu városnegyedben 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac, amely október 11-én, csütörtökön kezdi meg működését. A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kell átköltöznie, egy felmérés szerint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését.

Forrás: Daniel Mendez Moran / Wikipedia

A tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön e célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali, fél 5-kor kezdődő és egy órán át tartó halárveréseket. A cukidzsi halpiac bezárás két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek