Mától a nőket is be kell engedniük India hegytetőre épült ősi templomába

Az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette és feloldotta a nőkre vonatkozó belépési tilalmat a Kerala államban található Szabarimala templomban - írta a LiveLaw jogi honlap pénteken.

A szülőképes korú nők évszázadokon át nem léphettek be a hegytetőn fekvő ősi hindu szentélybe. A bőség istenének, Ajappának szentelt templom papjai azzal indokolták a gyakorlatot, hogy az a cölibátus egyik záloga. A szerzetesek, az istenséghez hasonlóan, önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet.

A hinduizmus tisztátalannak tartja a menstruáló nőket, ezért számos templomban megtiltották a belépésüketForrás: AFP

2006-ban a Fiatal Indiai Jogászok Szövetsége beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz, amelyben az alkotmányban rögzített egyenlőség elvére hivatkozva kifogásolta a hagyományt. A templom vezetése azzal érvelt, hogy a nők emberemlékezet óta ki vannak tiltva a szentélyből. Ezen az alapon már pert is nyertek egy keralai bíróságon. "A vallás nem lehet nemi diszkrimináció tárgya" - szögezte le ezzel ellentétben Dípak Miszra, a legfelsőbb bíróság elnöke.

"A nők alacsonyabb rendűként kezelése az alkotmány semmibe vétele" - mondta Fali Nariman bíró.
"Ez egy történelmi döntés, amely India-szerte hatással lesz a szentélyekre, mecsetekre és templomokra" - vélekedett egy jogvédő, Trupti Deszai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek