Cook kapitány hajójára bukkanhattak a kutatók

A Rhode Island-i Newport kikötőjének egy szegletében lehet a hullámsírja James Cook angol hajóskapitány Endeavour nevű hajójának, amellyel kapcsolatban pénteken készülnek nagy bejelentésre a helyszínen immár évtizedek óta kutatásokat végző szakemberek - olvasható az MTI hírei között.

A Sydneyben működő Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum (ANMM) és a víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) szakemberei a newporti kikötőben fognak részletesen beszámolni az eredményeikről, valamint közzétenni egy távérzékelési eljárások segítségével készített képet a hajó feltételezett hullámsírjáról, amely szerintük a Newporthoz tartozó Goat Island partjainak közelében van.

A Mary Rose VIII. Henrik angol király flottájának egyik hadihajója, amely 1545-ben egy csatában elsüllyedt, majd 1967-ben megtalálták a roncsait. Ez a sikeresen kiemelt része a hajónakForrás: Les Chatfield / Wikipedia

A múzeum egyik munkatársa, Shirani Aththas szerint a 250 éves Endeavour esetében nem olyan roncsra kell gondolni, mint, amilyen VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyet egészben emeltek ki a vízből. Ebben az esetben valószínűleg gerenda- és hajótestdarabokat foguk találni.

A roncsok kétséget kizáró azonosítására azonban csak a jövőre tervezett kiemelésüket követően lesz lehetőség. A faanyagok és szögek vizsgálata, valamint egyéb elemzések 18 hónapot vehetnek igénybe.
Kathy Abbass, az RIMAP alapítója és vezetője egy 1998-as levéltári kutatás során fedezte fel, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.

Az Endeavour másolata Sydney kikötőjébenForrás: Hpeterswald / Wikipedia

Cook 1766-ban megfigyelt egy napfogyatkozást, amelyről beszámolt a brit Királyi Természet-tudományos Társaságnak. A testület ennek nyomán bízta meg az első csendes-óceáni tudományos expedíció vezetésével. Kinevezték hadnaggyá és a 368 tonnás, Endeavour nevű hajót adták neki. Tahitiba kellett vinnie a társaság tudósait a Vénusz Nap előtti átvonulásának megfigyelésére, emellett a déli földrész kutatásában meg kellett előznie a franciákat és a spanyolokat. 1768-ban indult útnak. A napfogyatkozás 1769. június 3-án volt, ezután a feltételezett Terra Australis keresésére indult.

1770. április 19-én érte el Ausztráliát. A keleti partvonal mentén északra haladt, átkelt a Nagy-korallzátonyon, ahol hajója megsérült, és hetekig javították. A Korall-tengeren és a Torres-szoroson át hajózva 1771-ben ért haza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek