A gízai piramisok alatt egy sokkal ősibb falu romjaira bukkantak

Úgy tűnik, a régészek egész Egyiptom egyik legrégibb településének találták meg a nyomait a minap – írja a Travel and Leisure. A leleteket a Régiségek Minisztériuma szeptember 2-én jelentette be. A falu keletkezése a neolitikumra tehető, tehát jóval a fáraók ideje előttre: nagyjából i.e. 5000 körül keletkezhetett. Újabb 2500 évnek kellett eltelnie a helyen, míg a gízai piramisokat megépítették. 

Ezt az egy képet tette közzé a minisztérium az ásatásrólForrás: AFP/Handout

A tell-el-szamarai ásatáson egyiptomi és francia régészek működtek együtt. Több magtárat is találtak, bennük a növényi maradványokon kívül állati csontokkal, melyek mindegyike több ezer éves. Ezeken kívül agyagedények és kőszerszámok tanúskodnak arról, hogy itt már évezredekkel ezelőtt is emberek éltek és alkottak.

Már régóta tudjuk, hogy Egyiptom nem szűnik újabb és újabb leletekkel kápráztatni el a világot, csak az elmúlt egy évben hírt adtunk újonnan felfedezett Ozirisz-templomról, több mint kétezer éves nekropoliszról, titokzatos fekete gránit szarkofágról és egy papnő több mint négyezer éves sírjáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek