Alternatív idegenvezetés Zágrábban: hajléktalanok tartják

Egy zágrábi szervezet így kínál rendhagyó élményeket a turistáknak.

Mi lehet jobb annál, ha olyanok mutatják be egy város utcáit, akik maguk is ott élnek? Egy zágrábi kezdeményezés, az Invisible Zagreb ("Láthatatlan Zágráb") arra tesz kísérletet, hogy életre keltse a hajléktalanok személyes történetét – írja a Lonely Planet. 

Forrás: Facebook/Marko Gregovic

Horvátországban jelenleg kétezerötszáz regisztrált hajléktalan él, és ennek több mint fele a fővárosban, bár a szakemberek álláspontja szerint valószínűleg ennél sokkal többen vannak. Az országban ráadásul nagyon szigorú szabályozás vonatkozik az otthontalanokra, ezért számukra nagyon nehéz részt venni a hétköznapi életben.

A vezetett túra a városközpontot járja körbe: megállókkal az ingyenkonyháknál, a vasútállomáson, a piacokon és parkokban - tehát főként azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok megfordulnak. A kiindulópont a Tomislav park, ahol a turisták egyszerre láthatják a város két arcát. Először csak annyit látnak, hogy szép zöld a fű, ahol le lehet heveredni, lazulni, nézni az eget. Az otthontalanok számára ez pont az ellenkezője: nem fekhetnek le, mert a rendőrség elhurcolja őket. Hasonló ellentét van a vasútállomáson is: az emberek jönnek-mennek, a hajléktalanokat viszont rövid úton kirúgják innét, pedig főleg télen létfontosságú, hogy itt felmelegedhessenek és az automatából kávét vásároljanak, mert a kávézókba, bárokba nem engedik be őket.

Forrás: Facebook

A vezetett túra legfontosabb része az egyéni sorsok megismerése. Az első számú idegenvezető egy olyan férfi, aki Alkalmazott Művészetek diplomával a kezében művészeti galériát nyitott, de az üzlet nem ment, és annyira eladósodott, hogy végül utcára került, és három és fél évig élt hajléktalanként. Most már van tető a feje fölött, és ő az ötletgazdája az Invisible Zagreb kezdeményezésnek - amikor az egyetemen vendégelőadást tartott róla, akkor hallott róla először a kezdeményezés támogatója, egy helyi szociális szervezet. 

A túrák non-profit alapon működnek, és ingyenesek, de természetesen az adományt jó szívvel elfogadják, és ezt közvetlenül a helyi hajléktalanoknak juttatják. Foglalni a közösségi oldalon lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek