Szabadtéri, nyitott vizeldék okoznak felháborodást Párizsban

A francia fővárosban halmozzák az érdekesebbnél-érdekesebb újításokat, elég csak az autómentes belvárosra gondolni. A legtöbb esetben a környezettudatosság áll a háttérben.

A legújabb ötletnek nem feltétlenül, bár a városatyák, illetve "városanya", azaz Anne Hidalgo, itt is szem előtt tartották a környezettudatosságot. A városban nyilvános, ám teljes mértében nyitott piszoárokat szereltek fel, és ez óriási felháborodást váltott ki a lakosság körében – írja a CNN. 

Vizelde kilátással a Notre Dame mellettForrás: AFP/Thomas Samson

A virágosládának álcázott piszoárokat (helyi nevük: "uritrottoir") a terv szerint teljesen szagmentesre tervezték, ám a valóság azért nem ennyire rózsás. Elhelyezésük pedig enyhén szólva is vitákat váltott ki, különösen egy a Notre Dame mellett, amely szajnai kilátással büszkélkedhet, ám a többség is mind rendkívül forgalmas helyen, főként kereszteződésekben kapott helyet. 

A hatóság szerint a vizeletet a piszoár komposzttá alakítja, melyet a helyi parkokban hasznosítanak. Az érvelés szerint egy ember egyévi vizelete elég nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz ahhoz, hogy négyszáz négyzetméternyi búzának tápanyagot biztosítson. Ez azonban kevéssé hatotta meg a helyieket, akik nyílt levelekkel bombázzák a városvezetést a nyilvános vizeldék miatt, ők viszont azzal vágnak vissza, hogy ezeken a helyeken a nyilvános vizelés amúgy is probléma, ezek az intelligens piszoárok viszont legalább szagmentesek. A negyedik kerület polgármestere, Ariel Weil a Twitteren "zseni alkotásának" nevezte az intelligens piszoárt.

Azért úgy tűnik, néhol akad gond a szigeteléssel...Forrás: AFP/Thomas Samson

A piszoár (mely maga is francia eredetű szó, így hívják a nyilvános vécéket) szintén francia találmány: az 1800-as évek végén Párizsban állították az első nyilvános vécéket azért, hogy kiszolgálják a munkából hazatérőket. Eleinte a fentihez nagyon hasonlóak voltak, és csak férfiakat szolgáltak ki, majd amikor néhány évtizeddel később a nők is egyre nagyobb számban eljártak dolgozni, megjelentek a zárt kabinos megoldások.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek