Hawaii állam betiltotta a kémiai fényvédőket a korallok érdekében

A világon elsőként betiltják a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusítását a Hawaii-szigeteken.

Hawaii állam kormányzója, David Ige kedden hagyta jóvá az oxibenzon- és oktinoxáttartalmú krémek értékesítését korlátozó törvényt, amely 2021-től lép érvénybe.

"Ez csupán egy apró lépés a hawaii korallok védelme és ellenálló képességük visszaállítása felé" - mondta Ige a javaslat aláírásakor, hozzátéve, hogy az államnak további erőfeszítéseket is kell tennie a virágállatok megóvása érdekében, például felvenni a harcot a betolakodó fajokkal, a szárazföldről a nyílt vizekbe kerülő szennyvíz problémájával és a klímaváltozással.

Jobb világ jár majd a korallzátonyokra 2021-tőlForrás: Pixabay

Az új törvény hatályba lépését követően kizárólag orvosi recept ellenében lehet majd oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó fényvédőket vásárolni Hawaiin, de a turistáknak lehetőségük lesz magukkal hozni saját naptejüket az államba.

A kutatók szerint a két kemikália mérgező hatással lehet a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának és emellett népszerű turistalátványosságnak számítanak.
A fényvédőkben előforduló oxibenzon képes módosítani a felnőtt korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, amelyek szinte lehetetlenné teszik a normális fejlődést. Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez.

Az Egyesült Államokban kapható fényvédőkrémek 70 százalékában található oxibenzon és 8 százalékukban van oktinoxát.

A törvény kritikusai szerint azonban nem támasztja alá elég független tudományos vizsgálat, hogy a két anyag valóban ártalmas a korallzátonyokra. Mások szerint a szabályozás megnehezíti a családok számára a védekezést a nap káros ultraibolya sugarai ellen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek