Kezdőknek és haladóknak: új búvártérképet adtak ki Máltán

A búvárkodás szerelmeseinek lesz jó hír, hogy a máltai szigetcsoport körüli térségről új búvártérképet adtak ki, melyek a legérdekesebb látnivalók vannak feltüntetve.

A Málta, Gozo és Comino körüli vizeket általában a világ második legjobb búvárkodási helyszíneként említik a szakértők, ezért nagy hír, hogy egy új búvártérképet adtak ki erről a részről – írja a Lonely Planet News.

Az új térkép vízalatti barlangokhoz, hét természetes zátonyhoz és hajóroncsokhoz kalauzolja a búvárokat. Utóbbiak a szigetcsoportnak a 2. világháborúban játszott szerepét húzzák alá. Tekintettel a hely népszerűségére, a térképet úgy alakították ki, hogy a kezdő és a tapasztalt búvárok egyaránt megtalálják a számításaikat. 

Búvárok a Blue Hole-banForrás: Shutterstock

A kiemelt látnivalók között van a Sliema előtti "Korallkert" és persze maga az Azúr ablak, mely bár 2017 márciusában leomlott, mégis látható a víz alatt, és várja a felfedezőket. Jelenleg a környékén elképesztő sziklaformációkat, kanyonokat és keskeny átjárókat találnak majd a búvárok. Bármilyen szintű búvárnak ajánlják a merülést a 2. világháborús HMS Maori hajóhoz, mely mindössze 11 és 15 méter közötti mélységben fekszik, és Málta leghíresebb, történelmi szempontból is jelentős roncsa.

Egy másik érdekes hajó a HMS Karwela, mely a Gozótól délnyugatra található három hajóroncs egyike: nem más, mint egy gyalogoskomp, mely valaha a Grand Harbour-ben szállította az utasokat. Miután ideje lejárt, 2006-ban szándékosan süllyesztették el itt, mesterséges zátonyként a búvárok örömére, az MV Cominoland hajóval együtt. A harmadik roncs ebben a térségben az MV Xlendi, mellyel 1999-ben történt ugyanez. A Kék lyuk, azaz Blue Hole, szintén az Azúr ablakhoz közel, pedig Jacques Cousteau kedvenc merülőhelye volt – itt láthatók Gozo legnagyobb sügérei, tonhalai és barrakudái is. 

További információt a térképről itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek