Kíváncsi Velence vagy Budapest hangjára? A világtérképen ezt is hallhatja!

A hvg.hu talált rá a Cities and Memory oldalára, amelyen keresztül meghallgathatja, hogyan szól egy város. Az oldalon található világtérképet számos jelzőikonnal szerelték fel, amelyek közül ha bármelyik országot vagy nagyvárost kiválasztjuk, akkor rákattintva kétféle hangot hallhatunk. Egyrészt a városét (city), másrészt pedig a városról szerezhető legjellegzetesebb emlék hangját (memory), vagyis utóbbi inkább amolyan alternatív hangvilágot szólaltat meg.

A projekt gazdái így hallgatóztak a velencei Canal Grande partjánForrás: Citiesandmemory.com

A projekt gazdái ugyanis a ma elérhető térképekről már nagyon hiányolták a hangokat. A Google Maps segítségével például a világ legeldugottabb részeire is eljuthatunk, meglátogathatunk városokat, megnézhetünk utcákat, bemehetünk épületekbe, csak épp a városra jellemző zajokat nem hallhatjuk. Pontosabban nem hallhattuk, eddig. Mert mostantól bárki belehallgathat a világ szinte bármely országának hangjaiba.

A Cities and Memory projekt célja, hogy segítsen felfedezni és átértékelni a körülöttünk lévő világ igazi hangjait. Jelenleg a projekt több mint 1800 hangmintát tartalmaz mintegy 70 országból. Kipróbálná? Kattintson ide!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek