Mikor és hogyan láthatja a Manhattanhenge-et?

Az angliai Stonehenge minden évben tömegeket vonz a nyári napfordulókor, miközben a világ más részein sok más ciklikusan látható természeti jelenségről még csak meg sem emlékezünk. Itt van például a Manhattanhenge. De mi is ez valójában?

Minden évben kétszer úgy nyugszik le a nap Manhattanben, hogy pozíciója tökéletesen párhuzamos a világváros utcahálójával. Az így keletkező természeti jelenség nagyon hasonlít ahhoz, ami miatt tömegek zarándokolnak minden évben Stonehenge-hez – írja a Lonely Planet News. 

2016-ban ilyen voltForrás: NurPhoto/Li Muzi/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Li Muzi

Itt azonban nem a nyári napforduló idejére esik a jelenség, hanem egyszer májusban, egyszer pedig júliusban gyűlhetnek a tömegek csodát látni.

Ha az már nem is fér bele, hogy ma gépre ugorjon, és megnézze a holnapi színjátékot (május 30., helyi idő szerint 20 óra 12 perc), még mindig egybeeshet a tervezett utazással a júliusi időpont, mely 12-én 20 óra 20 perc.

Tömeg a 42. utcánForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A Manhattanhenge kifejezést egy helyi asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson találta ki, aki történetesen a Természettudományos Múzeum planetáriumának igazgatója is. E létesítmény július 12-én különleges bemutatóval jelentkezik, amikor is csak erről a jelenségről lesz szó.

Jó idő és látási viszonyok esetén ezekben az utcákban lesz a legjobban látható a felhajtás: 14th, 23rd, 42nd, 72nd és 79th street.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek