Ezekért utazzon idén nyáron Spanyolországba!

Akármekkora közhely, Spanyolország tényleg a fiesták és a fesztiválok országa. Minden falunak, legyn bármilyen apró is, van valamilyen saját ünnepelnivalója. De 2018-ban nemcsak a zenés mulatságok miatt érdemes ide utazni; az ár-érték arányok, a gyönyörű strandok és a kevésbé ismert látnivalók is hívogatóak. Nem véletlenül szól az idei nyár Itália és Horvátország mellett Spanyolországról is.

Egyre több jel mutatja, hogy jön a nyár: nyitnak ki a strandok, előkerülnek a nyári ruhák, egymást érik a boros fesztiválok, és persze egymás után jelennek meg a legolcsóbb európai nyaralóhelyek ranglistái. Az egyik legmegbízhatóbb – bár kifejezetten a brit turisták pénztárcájához szabják – a Post Office UK, vagyis Nagy-Britannia legkiterjedtebb viszonteladói és posta-hálózatának listája.

A cég minden év áprilisában kiadja a „Nyaralási ár-érték barométert", amiben meghatározza, melyek lesznek azok az európai nyaralóhelyek, ahol a legolcsóbban lehet eltölteni egy hetet. A kiválasztott 18 úti célt a következő árkülönbségek alapján állítják rangsorba: mennyibe kerül egy csésze kávé, egy üveg sör a helyi bárban, egy üveg kóla és egy pohár bor az étteremben. Mennyi egy másfél literes ásványvíz, egy tubus naptej és egy szúnyogirtó szpré a boltban, illetve mennyi egy kétfogásos ebéd két embernek, italok nélkül, valamint egy három fogásos vacsora borral. A 2018-as rangsor nem lett akkora meglepetés, hiszen a legolcsóbb úti cél, immár öt éve folyamatosan a Sunny Beach Bulgáriában. A második helyre a török Marmaris került, ami letaszította a második legolcsóbb helyről a portugál Algarve régiót. A negyedik helyen viszont ott van a spanyolországi Costa del Sol partvidéke, illetve a
hatodikon a Costa Blanca. De a listán szerepel még Mallorca és Ibiza is, mint a 18 legolcsóbb nyaralási úti cél egyike.

Costa del Sol, vagyis a Napos Part, melyet sokan Európa Kaliforniájának neveznek - a fotón háttérben a Sierra Blanca hegységForrás: Wikipedia

Európa legjobb strandjait keresik?

Spanyolországban megtalálják! A mediterrán partvonalon több ezer strand van, a kicsi kavicsos
öblöktől egészen a hosszan elnyúló, homokfövenyes tengerpartig. Ezek közül jelenleg 590 büszke tulajdonosa a „Kék Szalag" minősítésnek, ami azt jelenti, hogy nem csak tiszta partokat és csodás tengervizet kapnak a pénzükért, hanem remek szolgáltatásokat is, sőt ezeken a helyeken a fogyatékossággal élők is könnyen megközelíthetik a partot. Ezekkel a számokkal Spanyolország már évek óta vezeti a legjobb strandok listáját.

De 2018-ban egy terület mégis kiemelt figyelmet kap, ez pedig nem más, mint a Costa Brava – egy órányira Barcelonától, közel a francia határhoz. Bár nincs benne a legolcsóbb nyaralási helyek sorában, de a „vad part" annyit változott az elmúlt években a jó irányba, hogy ismét elkezdték jó szívvel kiajánlani az utazásszervezők. Csodaszép kék vizeivel és hosszú strandjaival sosem volt baj, ezt Chagall és Picasso is alátámasztották, hiszen a 20. század elején ide jártak elvonulni, relaxálni, feltöltődni. Aztán az 1960 évektől kezdve a vidék megváltozott, annyira felkapottá vált, hogy a „costa" szó eggyé vált a tömegnyomorral, a hotelekkel beépített partszakasszal és az olcsó sörtől szédelgő külföldiekkel.

Llafranc partvonalaForrás: Oleg_P / Shutterstock

Tény, hogy a vidék déli része még mindig a brit turistákra van berendezkedve, de az északi részeken felfedezetlen tájak várják a látogatókat tradicionális katalán ételekkel, történelmi látványosságokkal és érintetlen halászfalvakkal. Ilyen például Llafranc, mely a partvidék közepén helyezkedik el, szomszédjával Calella de Palafrugell városkájával együtt. Llafranc elég nagy ahhoz, hogy egy hétre lekössön egy családot, de pont olyan pici, hogy csöndes és nyugodt legyen. A kaotikus és rövid főszezonon kívül, ami júliustól augusztusig tart, a városkában nem hallani mást, mint madárdalt és a sziklákon megtörő hullámok hangját.

A szomszéd már egy kicsit hangosabb. Calella de Palafrugell pasztell színű villákkal, lópatkó alakú öböllel és egy remek júliusi fiesztával várja a látogatókat. Az éves Havaneres fieszta alkalmával a partra látogatnak a katalánok és évszázados kubai tengerészdalokat énekelnek, amiket még a 19. században hazatérő hajósok hoztak magukkal.

Calella de PalafrugellForrás: Boris Stroujko / Shutterstock

Kultúrával is vegyíthetik a strandolós délutánokat!

Az idei év másik két felfedezettje La Coruna és Vitoria-Gasteiz települései lehetnek. La Coruna az ország északnyugati sarkában bújik meg és Galícia egyik legszebb kikötővárosa. Két, sokak által kedvelt strandja is van, a Playa del Orzan és a Playa de Riazor. Középkori óvárosa pedig tele van jobbnál-jobb tapas bárokkal és a helyiek a Szépművészeti Múzeumra (Museo de Belas Artes) is nagyon büszkék, hiszen az egyik legnagyobb spanyol művész Goya vázlatait láthatjuk a tárlaton.

Városháza épülete La Coruna településenForrás: Marques / Shutterstock

Ha Vitoria-Gasteiz hangulatát kéne leírni, kapásból egy mediterrán filmjelenet jutna az eszünkbe - mondjuk egy olyan, amiben egyszerre látni az előtérben nyüzsgő főteret és a háttérben futó bárokkal tömött utcákat. Az emberek a kellemes délutáni napfényben sétálgatnak és pletykálnak, miközben magasba lendülnek a borospoharak. Hátrébb a kisebb asztaloknál idősebb férfiak kártyáznak, míg a gyerekek egymást kergetik a föléjük tornyosuló templom lépcsőin. Ebben az északi városkában, ahol egymást váltják a 15-16. századi paloták és a belle époque homlokzatú házak, mindez valóra válik; és aki ide utazik nem csak nézője, részese is lehet egy kis időre.

A Santa Maria román stílusú templom Siurana hegyi falubanForrás: Peresanz / Shutterstock

Más stílusú, de annál megkapóbb helyszín Siurana hegyi falucskája. Szintén ritkán hallani róla, ezért is jó választás, ha idén olvasóinkat nem csak a tenger hívogatja. A szép falut eldugták a hegyek közé pár kristálytiszta tó társaságában. Itt egy nap felér egy katalán történelemórával, az izgalmas és finom fajtából. Tökéletes kiránduló és hegymászó hely; a természetfotósok paradicsoma. Inkább hét közben ajánlott ide elzarándokolni, ugyanis a hétvégén a helyiek is megtalálják maguknak.

Aztán irány a PortAventura élménypark!

Spanyolország legnagyobb élmény- és vidámparkját, mely Dél-Európa legnagyobb élményparkja is, kár lenne kihagyni idén. A Salou község területén található PortAventura egy családi nyaralás tökéletes nyitó- vagy záróprogramja lehet. A különböző témákra felosztott parkban találnak hullámvasutakat, csúszdákkal telepakolt vízi világot, illetve a 2017-ben átadott, nagyon fényűző és nagyon vörös Ferrari Land-et, ahol Európa legmagasabb és leggyorsabb hullámvasútja, a Red Force süvít. A vidámparkot néhány hónapja mi is kipróbáltuk, tapasztalatainkról itt írtunk

Lendül a Kontiki hajó. Galériáért kattintson a fotóra!Forrás: Portaventura

Érdemes tudni, hogy a park novembertől decemberig csak hétvégenként, illetve karácsonykor tart nyitva, januárban és februárban a legtöbb esetben zárva van. Ajánlott a VIP jegy váltás is, ami drágább, de minden sorban állás kihagyható vele - mert vannak olyan játékok, ahol bizony a másfél órás várakozás is megszokott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek