A világörökségi helyszíneket veszélyeztetik az óceánjárók

Az óceánjáró hajókkal járó turistözönnek a világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete - írja az MTI.

"A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz" - mondta Mechtild Rössler, az UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója. A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. "Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres" - tette hozzá.

 

Különösen Velencében súlyos a helyzet. "Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket" - mondta Rössler. Az UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé. A kisebb városok, köztük az észtországi Tallin és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved.

"Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni" - emelte ki Rössler. Az UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. "Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne" - véli a szakértő.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek