Eddig ismeretlen Miró-szobrokat is bemutatnak Santanderben

A világhírű Joan Miró katalán festő, grafikus, szobrász és keramikus (1893-1983) több, a nagyközönség számára eddig ismeretlen szobrát is bemutatják azon az észak-spanyolországi Santanderben nyílt kiállításon, amely a művész teljes szobrászati munkásságáról ad áttekintést.

Joan Miró születésének 125. évfordulója alkalmából 1928 és 1982 között készült 94 szobrát gyűjtötték össze a szervezők a Centro Botín tengerparti épületében.

Miró sokoldalú művész volt, amit szobrai is bizonyítanakForrás: Flickr.com

A legtöbb műtárgy a család magángyűjteményéből származik, ám emellett a New York-i Museum of Modern Art (MoMA), a madridi Zsófia Királyné Múzeum és a francia székhelyű Maeght Alapítvány is kölcsönzött alkotásokat a szeptember 2-ig nyitva tartó tárlatra.

"Ez a kiállítás meg fogja változtatni a Miróról mint szobrászról kialakult képet" - állítja María José Salazar, a tárlat társkurátora, aki Joan Punyet Miróval, a művész unokájával közösen állította össze a bemutatott anyagot.

Santander: közelebb, mint gondolná
A Ryanair minden hétfőn és pénteken indít közvetlen járatokat Budapestről Santanderbe, így minden adott egy kellemes hosszú hétvégéhez az észak-spanyol városban. Az első járat 2018. március 26-án startol Budapestről.

Salazar szerint Joan Miró képes volt bármilyen tárgyat műalkotássá formálni. Ez bizonyítandó, a tárlat külön szekciót szentel azoknak a szobroknak, amelyek hétköznapi használatú eszközök vagy mások által eldobott, szemétnek tartott tárgyak felhasználásával készültek.

A Centro Botín izgalmas épülete SantanderbenForrás: Flickr.com

A szervezők a művész minden alkotói korszakán végig akarják vezetni a látogatókat: az egyik teremben például Miró festett szobrai kaptak helyet, míg egy másikban azok a 40-es évekbeli darabok, amelyek Josep Llorens Artigas keramikussal együttműködésben készültek.

A szoborgyűjteményt rajzok, vázlatok, fotók és videofelvételek egészítik ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek