Mitől lesz zöld a folyó Chicagóban?

Látott képeket a chicagói Szent Patrik-napi ünnepről, és eltűnődött azon, hogyan is festik zöldre a nagyváros folyóját? Mi is. Meg is találtuk a választ.

Chicagóban mindig az ünnepnapot megelőző szombaton festik zöldre a folyót, kivéve, ha az szombatra esik, mint az idén is – írja a Chicago Tribune. A színezés a Wabash Avenue és a Columbus Drive közötti szakaszon változtatja meg a Chicago folyó színét. 

Szent Patrik-nap Chicagóban. Ugye, milyen jól mutat?Forrás: Flickr.com

Az ötlet egy polgármester, Richard J. Daley agyából pattant ki: ő gondolt először a Szent Patrik-napi ünnep felelevenítésére is. Az ő elképzelése szerint a Michigan-tó egy részét kellett volna zöldre festeni, de barátja, a chicagói vízvezetékszerelők szakszervezetének elnöke meggyőzte, hogy inkább a folyó megfestésében gondolkodjon. Erre 1962-ben került sor, egy évvel azután, hogy a Georgia állambeli Savannah hiába próbálta megvalósítani ezt az ötletet.

Tudta?
Chicago a Time Out magazin szerint a világ legszórakoztatóbb városa. És nem csak azért, mert ilyen kreatívan ünneplik a Szent Patrik-napot. Sőt, még csak nem is azért, mert sörben is erős a város - akár sörtörténésszel is túrázhat itt.

Pontosan hogy is zajlik a dolog? Mitől lesz zöld a víz?

Az adott napon a szervezők kora reggel megérkeznek a folyó északi szakaszára. Mindenki olyan ruhát visel, amit nem sajnál bekoszolni. Ezek után felpattannak két motorcsónakra, melyeket önkéntesek biztosítanak: a nagyobbikon négy, a kisebbiken két ember fér el.

A festés reggel 9-kor kezdődik, ezt a nagyobb hajó végzi, mégpedig ott, ahol a folyó a Michigan Avenue hídhoz ér. És íme a titok: konyhai, liszthez használt sziták segítségével szórják a mintegy tizennyolc kilogrammnyi, környezeti szempontból nem káros, narancssárga port a vízbe a hajóról hárman. A negyedik segítő a hajót kormányozza. A por hatóanyaga szigorúan titkos.

A kisebbik hajó feladata, hogy ide-oda cikázva segítsen "teríteni az anyagot". A nagy hajó a Wabash Avenue és a Columbus Drive között jár fel és alá; a folyó teljes zöldre változtatásához mintegy 45 perc szükséges. A folyó néhány napon át megtartja a színét, hogy meddig, az attól függ, hogy milyen az uralkodó szélirány. Ide kattintva egy videót is láthat a műveletekről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek