Lángba borult az egyik legszentebb tibeti világörökségi helyszín

Hatalmas tűzbe borult Tibet legszentebb és politikai szempontból az egyik legérzékenyebb helye, a Dzsokhang templom, az erről készült videók villámgyorsan elárasztották a közösségi médiát, kivéve a kínait. Mert a kínaiak tényleg mindent megtettek azért, hogy az eset ne tudódjon ki - írja cikkében a The Guardian.

A Dzsokhang kolostor belseje. A legtöbb tibeti számára ez Tibet legszentebb és legfontosabb templomaForrás: Luca Galuzzi / Wikipedia

A Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt álló Xinhu hírügynökség ugyanis mindössze egy rövid hírt közölt arról, hogy az eset szombaton este történt, senki nem sérült meg, a tüzet pedig gyorsan eloltották. Robert Barrett Tibet-szakértő szerint, aki maga is feltöltött a Twitterre egy videót a tűzesetről, azt mondta a lapnak, a pekingi politkai vezetés végig azon volt, hogy a tűzesettel kapcsolatos hírek terjedését megállítsa. Már négy órája lángolt az épület, és már mérföldekről lehetett látni a tüzet, amikor a kínai hírügynökség kieresztette magából a történtekről szóló rövid hírt. Mindebből pedig arra következtettek a tibetiek, hogy a helyzet sokkal súlyosabb és valójában jóval nagyobb kár érte szent templomukat, mint amit a hírek alapján tudni lehetett. 

Barnett azt is elmondta, hogy valóban nehéz felmérni a károk mértékét, a külföldi újságírók ugyanis ki vannak tiltva a környékről, és senkit nem engednek a helyszín közelébe. Így egyelőre a tibetiek gyászolják szent helyüket, és továbbra is a kínaiak által generált bizonytalanságban élnek. A kínai államnak egyébként is érzékeny téma Tibet. Hosszú évtizedek óta a tibetiek elleni erőszakossága és a tibeti buddhista kultúra elnyomásával vádolják Kínát.

A tibeti buddhizmus szíveként emlegetett Dzsokhang templom legrégebbi része még a hetedik században épült, ma az egész terület az UNESCO világörökségi részeForrás: Onwardtibet.org /Wikipedia
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek