Szt. Márk mozaikjai újra teljes fényben tündökölnek Velencében

A velencei Szent Márk székesegyház aranymozaikjai világhírűek, ami nem is csoda, hiszen az alkotók nyolcezer négyzetmétert borítottak be vele az épület belsejében. A 2012-ben kezdődött restaurálás most véget ért, a turisták ismét megcsodálhatják a mozaikokat.

A szakemberek nem az összes mozaikot újították fel az épületben, hanem az előcsarnokban, azaz narthexben található falborítást – írja a Lonely Planet News. A munka elsősorban azokra a darabokra koncentrált, melyeket a templom felszentelése, 1094 és a 16. század között készítettek. A korai darabokat vélhetően görög művészek alkották, a későbbieket pedig helyiek.

Nem spóroltak az aranymozaikkalForrás: Flickr.com

A restaurálás mellett strukturális problémák miatt döntöttek a szakemberek, ugyanis félő volt, hogy a szóban forgó mozaikok leválnak a falról. Így először sürgősen meg kellett erősíteniük őket, majd ezután következhetett az alapos tisztogatás.

Tudta?
Hazánkban is láthat tündöklő aranykupolát, sőt, gyógyvízben ázhat alatta. Az egri Török fürdő kupoláját ugyanis kétszázezer aranyfüstlap borítja!

A helyreállított mozaikok Madonnát ábrázolják gyermekével, valamint a négy evangelistát, nyolc apostolt és magát Szt. Márkot. Mivel az előcsarnokban találhatók, ezek a legelső mozaikok a templomban, mellyel a belépő találkozik, így nem meglepő, hogy a székesegyház névadója is itt kapott helyet. Mint ismeretes, a szent teste az alagsorban nyugszik: állítólag velencei kereskedők csempészték ki Alexandriából 828-ban, ezt követően ő lett Velence védőszentje.

A Szt. Márk székesegyház tündöklő belső tereForrás: Flickr.com

A jövőben a templombelső többi mozaikját is restaurálni fogják. Ha szeretné tudni, mire elég egy nap Velencében, itt elmondjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek