Az új Picasso múzeumban sosem látott alkotások is helyet kapnak

Aix-en-Provence eddig is méltán népszerű város volt, de most úgy tűnik, pár év múlva megsokszorozódik az ide látogató turisták száma: olyan Picasso múzeumot készülnek nyitni ugyanis, amilyet még nem látott a világ.

A múzeumnak már a neve is árulkodó: Musée Jacqueline et Pablo Picasso. Jelenleg még csak a tervezés fázisában van, de a tulajdonos azt ígéri: ha elkészül, a világhírű alkotó műveinek egyik legnagyobb tárlata lesz. A nagyjából ezer festmény és további ezer műtárgy közül sokat még sehol másutt nem láthatott a közönség, így aztán Madrid és Párizs sárgulhatnak majd az irigységtől, hiszen a provence-i város alaposan kitesz magáért – írja a Lonely Planet News.

A múzeum Aix-en-Provence mellett kap helyetForrás: Flickr.com


A múzeumot Catherine Hutin-Blay alapítja, akinek édesanyja Picasso második felesége, Jacqueline Rocque volt. Az asszony a közelmúltban vásárolta meg azt régi kolostort a házaspár sírjától nem messze Aix-en-Provence-ban, melyből a múzeumot szeretné kialakítani. Az állandó és időszakos tárlatok mellett helyet kap itt egy Picasso kutatóközpont, illetve egy kétszáz férőhelyes színház is, illetve műhelyek, ahol a látogatók kerámiával dolgozhatnak vagy metszetek készítését tanulhatják.

Az új gyűjtemény főként az 1952 és Picasso halálának éve, azaz 1973 közötti időszakot öleli majd fel. Felesége, Jacqueline 1986-ban hunyt el, lánya azóta tervezi az állandó kiállítás létrehozását. Az anya a nagy művész múzsája is volt egyben; házasságuk tizenegy éve alatt Picasso négyszáz portrét festett róla – csupán 1963-ban összesen százhatvanat!

A múzeum megnyitását 2021-re tervezik, addig pedig 2019 márciusában kaphatnak a rajongók egy kis ízelítőt az eddig rejtett kincsekből: ekkor ugyanis Berlinben, a Barberini Múzeumban kiállítanak majd néhány darabot a gyűjteményből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek