Nácik által elrabolt műkincseket állított ki a Louvre

Az élet nem áll meg Párizsban a Szajna áradása miatt. Bár a Louvre legalsó szintjeit le kellett zárni a látogatók elől, a tervezett kiállítások megnyílnak a felsőbb szinteken. Új állandó kiállításon a nácik által a második világháború idején elkobzott 31 festményt  mutatnak be abban a reményben, hogy sikerül megtalálni egykori tulajdonosaikat.

A második világháború óta több mint 45 ezer műtárgyat adtak vissza jogos tulajdonosának, de kétezer esetében nem jelentkezett senki, köztük van a Louvre raktáraiban őrzött 296 festmény.

A műtárgyak nagy többségét zsidó családoktól zsákmányolták a második világháború idején. Az örökösök megtekinthetik ezeket a műtárgyakat, nyilatkozhatnak arról, hogy családjuk tulajdonában volt és hivatalosan kérhetik visszaszolgáltatásukat.

Szobrok a Louvre-banForrás: Flickr.com

Az új kiállítótermekben lévő festmények különböző korok különféle festőinek alkotásai, köztük van például Theodore Rousseau francia festő egyik híres tájképe is.

A Louvre mellett számos más franciaországi múzeumban is bemutatnak elkobzott műveket, és a francia kulturális tárca katalógust készített róluk, amely az interneten is megtekinthető, és segíti a tulajdonosokat a műtárgyak azonosításában anélkül, hogy felkeresnék a Louvre-t.

A lista Rose Valland francia művészettörténész nevét viseli, aki a második világháború idején az életét kockáztatva készített részletes feljegyzést a náci megszállók által elkobozott műkincsekről, amelynek segítségével az ellenállási mozgalom tagjainak sikerült megakadályozni, hogy a műkincseket elvigyék az országból. A háború után Valland segített Németországban megtalálni az odahurcolt műtárgyakat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek