Ünnepel a világ: 60 éve legózunk

A Lego építőkockát 1958. január 28-án szabadalmaztatták, de már a harmincas években is játszottak hasonlóval gyerekek - igaz, azok a kockák még fából készültek. Miután 1934-ben egy dán asztalos mester átállt a játékok gyártására, cégének kitalálta a Lego nevet, és a műanyag is kezdett elterjedni a világban, a fakockákat felváltották a plasztik építőelemek. Ezeket ráadásul már egymáson lehetett rögzíteni. Az azóta eltelt néhány évtizedben kevés gyerek nőtt fel, aki ne építgetett volna ezekből valamit. Miközben néhányan egészen nagyban játszanak vele a mai napig is.

 

Például a dánok, akik egy Lego-alakú élményházat nyitottak

Egész pontosan Billundban, a Lego szülővárosában nyitották meg az ősszel a Home of the Brick (azaz: a Kocka háza) névre keresztelt múzeumot és élményparkot. A tervezők még az épület formájánál is figyeltek a Lego alapelvére, a játékosságra. Ezért nemcsak az egymáshoz kapcsolt épületrészek szerkezetét tervezték építőkockaszerűen, de még a homlokzatát is úgy dekorálták téglával, mintha az egész ház semmi másból nem állna, csak legóból. A belsejében pedig 25 millió apró játékelemet használtak fel ahhoz, hogy egy egészen különleges vizuális élményben legyen része a látogatónak.

Forrás: legohouse.com

De azért, hogy még kompaktabb legyen ez az érzet, az épületen belül különböző színű élményzónákat alakítottak ki: a piros a kreatív, a kék a kognitív, a zöld a társas, a sárga pedig az érzelmi funkciókat állítja középpontba. És persze ezeknek megfelelően, mindegyik részben más-más kalandokban lehet része a látogatóknak. Amikor az élményház megnyílt, az üzemeltetői még 2400 látogatóval terveztek naponta. Hogy ez a szám mostanában hogy alakul, azt nem tudni, mindenesetre a jegyeket már elővételben kell beszerezni gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 199 dán koronáért (kb. 8000 forintért), és csak a két év alatti kisgyerekeket engedik be ingyen.

Tudták, hogy egy asztalosműhelyből indult a Lego-sztori?

Ole Kirk Kristiansen asztalosmester 1932-ben alapította fajátékok gyártásával foglalkozó vállalkozását Billund községben, két évvel később cége pedig felvette a LEGO nevet. Csak 1947-től kezdte játékait műanyagból készíteni. A vállalat apáról fiúra szállt, ma Kjeld Kirk Kristiansen a tulajdonosa, aki az alapító unokája. (Forrás: Lego.com)

Aztán ott vannak a németek, akiknek saját Lego-hídja van

Jó, nem igazi, de látványos. A Düsseldorf közelében található Wuppertal településen ugyanis egy régi vasúti hidat gondoltak újra játékos formában. Az 1879-ben épült Északi Vasút hídján már 1991 óta nem futnak sínek, leginkább csak gyalogos- és kerékpárútként használták. Ám mivel lebontani sosem akarták, ezért azt találták ki, hogy egy helyi kreatív építész segítségével lehelnek majd bele életet.

A hidat 2011-ben festette le Martin Heuwold, amellyel egy évvel később kreatív építészeti díjat is nyertForrás: Morty / Wikipedia

A csak Megx-ként ismert utcai művész két lánya kedvenc elfoglaltságából kiindulva találta ki, hogy a hidat nem táj- vagy portré-jellegű graffiti-festményekkel dekorálja, hanem nagyméretű Lego-elemekre festi. Miután a Lego vállalatcsoporttól megkapta erre az engedélyt, közel két héten át dolgozott, direkt erre a projektre felvett, korábban munkanélküli segédmunkásokból álló csapatával azon, hogy a Schwesterstraße-híd 250 négyzetméteres alja legó-mintát kapjon.

Az ötvenes évek végén kapta mai formáját
A négyszögletes építőelem jelenlegi formáját 1958-ban nyerte el, a legnagyobb újdonságnak a lyukas alsórész és a kis kiálló bütykei számítottak, amelyek segítségével más elemekkel, gyakorlatilag végtelen variációban lehetett összekapcsolni.

De épült már Lánchíd és a Hősök tere is Legóból

Emlékeznek rá? Még 2016 őszén járták be a képek a hazai sajtót Budapest két világhírű nevezetességéről, amelyet szintén úgy legóztak össze. Dóczy Balázs, hivatalos Lego-építő közel 20 ezer kockával négy hónapon keresztül dolgozott a két épületen, amelyeket később a cég magyarországi központjában helyeztek el.

A Hősök terén álló Millenniumi emlékművet 1:80-as méretarányban 4 kg, mintegy 8200 építőelemből rakta össze egy négyzetméteres alapterületenForrás: LEGO

"Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni. Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek a szobrok. Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült!" – fogalmazott akkor Dóczy Balázs, az építő.

A Lánchidat összesen 6 kg, tízezer kockából építette meg, másfél méteres hosszúságbanForrás: LEGO
Negyvenéves a legofigura

1978-ban jelent meg az első klasszikus minifigura, amelynek mozgatható volt a keze és lába, arcára pedig barátságos mosolyt rajzoltak. Rengeteg készletben megjelentek, városokban, épületekben és járművekben lehetett ezeket elhelyezni. A „Light & Sound" (fény és hang) készletek 1986-ban jelentek meg, ezekhez már elemtartó, lámpák és szirénák is tartoztak. 1972-ben a közlekedési lehetőségek is kibővültek a vízen úszó hajótestek megjelenésével. (Forrás: Wikipedia)

Dubajban ott van a LEGO-land 

Másfél éve nyílt meg a Dubai Parks & Resort nevű komplexum, amely három különböző témaparkot foglal magában: az indiai filmes témára épülő Bollywood Parkot, a hollywoodi tematikájú Motiongate Dubai parkot és a Legoland Dubai-t, amelyhez egyébként egy víziparadicsom, a Legoland Water Park is tartozik. Legutóbb Dubajban járva, az első kettőt nekünk is volt szerencsénk kipróbálni, erről itt írtunk, a Legolandbe azonban akkor nem jutottunk el.

Forrás: LEGOLAND

Pedig ahogy oldalukon írják, több mint 40 interaktív játékot tartogat, a területén mintegy 15 000 Lego-modellt lehet találni, amelyeket összesen 60 millió építőelemből állítottak össze. A témaparkot hat részre osztották és egy kikötővel is felszerelték. A látogatók a park egy külön szekciójában tenger alatti kalandokban vehetnek részt, a központnak számító Miniland-ben pedig a világ legfontosabb építményeit csodálhatják meg Lego-változatban. A szárazföldi és a vízi témaparkba külön-külön 235 dirhamért (durván 16 ezer forintért) lehet jegyet váltani, de ha valaki aznap mindkettőt látni szeretné, annak összeen 285 dirhamot (20 ezer forintot) kell fizetnie. 

Ez már LEGOLAND víziparkForrás: LEGOLAND
Tudták, hogy a Lego valójában egy mozaikszó?
A 'leg godt' kifejezésből származik, ami nagyjából annyit jelent, hogy 'jól játszani'. Bár az etimologizálni szeretők később a latin 'összerakok' kifejezést is belelátták a szóba, a latin nyelvet ismerők szerint ez csak egy szelid csúsztatás, mert a lego latinul annyit jelent: 'olvasok'.

Na, de a japán Legolandben még a sültkrumpli is formára vágott!

Tavaly áprilisban nyílt meg egy Legoland Nagoyában, ahol még a szakácsokat is rendszeresen megihleti a sajátos játékforma, és ezért a téglatestekké tömbösített sült krumpli mellett számos ételt szolgálnak fel legósítva. Japánban egyébként ez a harmadik Legoland, hasonló néven működik egy Oszakában és Tokióban is, igaz utóbbiak csak egy bevásárlóközpont részeként. 

Forrás: LEGOLAND JAPAN / FACEBOOK

A nagoyai ugyanis egy hatalmas szabadtéri vidámpark, amelynek Miniland részében magát Nagoya városát is megépítették kockákból a vasútállomással, templommal és egy két méteres nagyságban álló kastéllyal együtt. De persze a gokart-pályától kezdve a hullámvasúton át a pörgő, forgó játékokig minden gépesített cucc is ezt a sajátos világot mintázza. A belépő a helyszínen vásárolva 5300 jen (12 ezer forint), neten rendelve valamivel kevesebb, 4757 jen (11 ezer forint). A park részeként áprilisban nyíló Lego-hotelben pedig 31 ezer jentől, azaz nagyjából 70 ezer forintért lehet egy szobát bérelni.

Forrás: Legoland

Toronyépítés nagyban

A világ legmagasabb játéképítménye címre pályázó, 36 méteres Lego-tornyot a tel-avivi Rabin téren húzták fel tavaly december 27-én azzal a céllal, hogy bekerülhessenek a Guinness Rekordok Könyvébe. Az ötlet egyébként az egyik helyi iskola tanári karától származott, akik 2014-ben vesztették el rákban egy nyolcéves tanítványukat - Omar Sayaq még a betegsége alatt is folyamatosan legotornyokat épített, a rekordkísérlettel a kisfiúnak a betegség elleni hősies küzdelmére szerették volna felhívni minden érintett figyelmét. A tízemeletes ház nagyságú toronyhoz az építőelemeket magánszemélyek és cégek adományozták, egy részét közpénzből vásárolta az önkormányzat. A több mint félmillió színes kockát a helyi önkéntesek adogatták egymásnak az építés során.

Nézze meg galériánkban, hogyan épült Omar legotornya!Forrás: AFP/Jack Guez

A Guinness Rekordok Könyve szerint a jelenlegi csúcstartót 2015-ben építették fel a Milánói Expón, annak 35 méter és 5 centiméter volt a hivatalos magassága. Mivel a Guinness ellenőrei nem voltak jelen az építkezésnél, a csúcskísérletet igazoló képeket és drónfelvételeket még tavaly decemberben elküldték elbírálásra a Guinness képviseletének. Ha elfogadják, Omar emléktornya lesz a világ valaha megépített legmagasabb legotornya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek