Súlyos vízhiány Fokvárosban

Fokváros turistáit már a repülőtéren óriási feliratok figyelmeztetik a városban uralkodó kritikus helyzetre, miszerint fogyóban a víz. A szállodák és a városvezetés fenntartható használatot sürgetnek.

Nagyszerű fekvésének köszönhetően Fokvárost víz veszi körül – méghozzá nagyon is sok. Az idei csúcsszezonban érkező turistákat az idén azonban hatalmas táblák fogadták a repülőtéren, melyek a vízhiány súlyosságára hívják fel a figyelmet – írja a New York Times.

A mosógépet csak tele indítsa el, gyűjtse az esővizet... csak néhány a városvezetés jótanácsai közülForrás: Shutterstock

Fokváros azért került bajba, mert zsinórban több nagyon száraz tél követte egymást (déli félteke lévén itt most van nyári időjárás), és a város tározóiban kiürültek a tartalékok. December közepére a tartalékok körülbelül harmada állt rendelkezésre, és a hatóságok által Zéró Napnak aposztrofált idő már közeleg: ekkor a tározókban 13,5 százalék alá csökken a víz mennyisége. Ettől a naptól kezdve a városban kétszáz vízvételi pont áll rendelkezésre, és a lakosság csak innét szerezheti be vízadagját.

A december 18-án végzett számítások alapján a Zéró Nap 2018. április 29-én jön el.

Sorban állás vízért FokvárosbanForrás: Shutterstock

Miközben a város igyekszik alternatív megoldásokat találni a víz pótlására, a lakosok fejenként napi 87 liter vizet fogyaszthatnak. Ezt a mennyiséget úgy tudják kihasználni, ha legfeljebb kettő percig zuhanyoznak, fogmosás közben elzárják a vízcsapot, nem húzzák le otthon minden alkalommal a vécét, és ha mégis, akkor újrahasznosított vízzel öblítenek, nem locsolják a kerti növényeket és nem frissítik a vizet az úszómedencékben. Szintén javasolt kézmosás helyett a vízmentes fertőtlenítő szappanok használata. De amíg a város alig tudja tartani a napi 500 millió literes fogyasztási korlátot, Damoklész kardja továbbra is függ fölötte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek