A legkülönlegesebb fényjátékért Hollandiába kell utazni

Képzelje el, hogy egy erdőben sétál, ahol egyik pillanatról a másikra piros fénypontok villannak fel.

Pontosan ez történik Hollandiában, a Drenthe tartományban, Amszterdamtól szűk kétszáz kilométerre északkeletre – írja a Condé Nast Traveler. A holland művészek által létrehozott installáció a Drouwen falu melletti erdő hét és fél hektárján valósult meg.

Egy elkapott pillanatban így mutat az erdőForrás: Facebook / werc (Knelis)

A Pixi nevű projekt 1250 elemes fényforrást kapcsol össze, melyek az erdő fáira vannak szerelve. Mindegyik izzó egy gyémánt formájú, fából készült lapra van szerelve, és mikroprocesszorhoz kapcsolódik, melyen keresztül kommunikálni tud a többi izzóval. Amikor egy izzó felvillan, a mikroprocesszor jelzi egy másik izzónak, hogy milyen gyakran és gyorsan kell annak felvillannia. A mikroprocesszorok miatt nincs két egyformán működő fényforrás. Az így kialakuló dominóhatás célja, hogy az izzók úgy viselkedjenek, mint egy hal- vagy madárraj - azaz tulajdonképpen egy digitális élőlényről van szó.

Az installációt a WERC nevű művészcsoport agyalta ki, eredetileg egy júliusi zenei fesztiválra. Erről szerzett tudomást a Drenthe tartomány vezetősége, akik úgy döntöttek, három napnál tovább is szívesen biztosítanak megjelenést ennek az egyedi fényinstallációnak.

A Pixi fényerdőt az elkövetkező négy évben minden októbertől januárig lehet látogatni. A bejárás nyolcfős csoportokban történik; mindenki lámpást kap a kezébe. Jegyeket 17,25 euróért itt lehet venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek